В резултат на китайските военни учения в Тайванския пролив, които

...
В резултат на китайските военни учения в Тайванския пролив, които
Коментари Харесай

Голямата игра в Азия: Как Китай гледа на Тайван

В резултат на китайските военни учения в Тайванския проток, които бяха най-големите в историята на китайската войска, смисъла на Тайван в връзките сред Китай и Съединени американски щати е по-голямо от всеки път.

Това написа в собствен летописи за National Interest Куин Маршик. Той е помощник – шеф на Центъра за национални ползи. В своя разбор преглежда китайската позиция по отношение на Тайван.

Дори когато Съединени американски щати ползват законът за пътуванията в Тайван, който евентуално оспорва политиката за обединен Китай, значимостта на острова за Пекин наподобява непоколебима. За да се подобрят връзките по въпроса, може би е време Съединени американски щати да преразгледат какво значи Тайван за Китай.

На първо място резолюцията за статута на Тайван има огромно значение за легимността на ръководещата Китайска комунистическа партия.

За партията Тайван съставлява последната преграда за същинското привършване на китайската революция. Островът е цитадела за партията Кумонитанг, която загуби войната на континента. Той съставлява и опасност за ръководещите, като показва различен модел на ръководство. За да резервира единството, комунистическата партия ще би трябвало да направи това, което Мао не съумя. Така ще бъде отстранена опасността за стабилността на страната.

От 16-тия народен конгрес на ККП, партията е поредна към политиката си към Тайван, уповавайки се на детайли от политиката през 1995 година Трудно може да забележим отдръпване от политиката, налагана през последните 20 години. Реално Китай предприе и просветителна акция, която наложи в съзнанието на младите Тайван като част от страната. Освен това президентът Си Дзинпин предизвиква политиката на китайската фантазия за огромното подмладяване на нацията. Това евентуално включва и обединяването с Тайван.

Малко хора осъзнават, че Китай е минал през доста интервали на разделяне, минали през конкуренцията сред разнообразни династии за цялостен надзор над страната. Връщането на Тайван би помогнало за заздравяването на Китайската национална република и ще утвърди ККП като правоприемник на огромните китайски династии.

Отвъд легитимността, самата република има интерес от единството с Тайван. Островът е определян като непреклонен самолетоносач. Явно Китай счита, че Съединени американски щати или Япония биха могли да употребяват острова за застрашаване на страната или за нейното въздържане, както вършиха в предишното. Комунистическата партия обаче може да употребява острова, с цел да поддържа своите искания към териториите в Южнокитайски и Източнокитайско море. Възможно е да блокира и енергийните доставки на Япония при избрани условия.

В очите на Китай, Тайван може да се преглежда и като първата стена в отбрана на континента. Преди време великите сили разпределиха сфери на въздействие и постановиха ограничавания на Китай, като военната отбрана на страната, включваща и Тайван, не беше задоволителна за предотвратяването на манипулирането от непознати страни. Вероятно Китай счита, че островът може да е ключ за въздържане при възможна бъдеща игра, която великите сили могат да разиграят. Те ще навлязат в континента посредством засилената военноморска дарба, която островът би могъл да обезпечи.

Тайван може да е значим и за икономическата сигурност. Островът стои сред главните китайски пристанища. Това значи, че островът или който му въздейства, може да търговията до континента. Освен това Тайван е в отлична позиция да заплаши или отбрани вноса на морска сила в Китай, който включва 86% от китайския нефт и 50% от природния газ.

Така може да бъде застрашена опцията на ККП да поддържа икономическия напредък в страната.

Обединението с Тайван с континента би представлявало въпрос на горделивост за Китай. Така на други сепаратисти ще им бъде демонстрирано, че напъните има са безсмислени. Визират се най-много тези от Тибет и Синдзян. Това ще покаже триумфа на ККП над нейните политически съперници.

Решението на тайванския въпрос има отражение върху легитимността на ККП, фактор е в китайската сигурност и въпрос на национализъм. Съединени американски щати би трябвало да схванат, че преразглеждането на връзките с Тайпе ще има последици. Ако настъпи подтик за Тайван, Китай може и да не мисли доста.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР