В резултат на изпращането на македонска нота до ООН, която

...
В резултат на изпращането на македонска нота до ООН, която
Коментари Харесай

Приемаме името Северна Македония вместо Република Северна Македония | Премиерът Петков в Скопие: Добросъседството ще се измерва в реални резултати

В резултат на изпращането на македонска нота до Организация на обединените нации, която отбелязва отхвърли от териториални искания, България е приела да употребява късото име “Северна Македония ” като равностойно на дългото име “Република Северна Македония ”.

Това стана ясно по време на взаимна конференция в Скопие на министър-председателя Кирил Петков с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Това е първото публично посещаване на премиера Петков в западната ни съседка.

За двамата водачи това е огромна стъпка към новите двустранните връзки и води към по-голямо съдействие сред двете страни.

„ Оттук нататък добросъседството ще се мери в действителни, реализирани стъпки и резултати “, съобщи Кирил петков.

Българският министър-председател изрази удовлетворение от приятелския диалог с Ковачевски. Двамата държавни ръководители бяха единомислещи, че днешната среща ще даде подтик към нови благоприятни условия за обогатяване на взаимоотношенията сред двете страни. Кирил Петков и Димитър Ковачевски се договориха да бъдат образувани двустранни работни групи за стопанска система, инфраструктура, просвета, евроинтеграция и история.

„ Всяка седмица ще има срещи на взаимните работни групи, с цел да покажем на нашите нации, че добросъседството не остава единствено на равнище политически изявления, а пътувания, бизнес и търговия “, беше безапелационен министър председателят Кирил Петков. В този подтекст министър-председателят Петков чака напълно скоро да проработи самолетната връзка София-Скопие.

Двамата министър председатели оповестиха, че идната седмица в София ще се организира взаимното работно съвещание на двете държавни управления.

Димитър Ковачески благодари на премиера Кирил Петков и българската делегация по тази причина, че са първите публични посетители след избирането на новото държавно управление на Република Северна Македония.

По-късно двамата държавни ръководители участваха на представянето на приложението „ dDnevnik “, което е в помощ на живота на диабетиците. Премиерът Петков посочи, че тази иновация ще подкрепи диабетиците по-лесно да се оправят с провокациите на болестта и уточни, че посредством сходни артикули страната ни може да има по-широко наличие на международните пазари.

В столицата на Република Северна Македония двамата министър председатели Кирил Петков и Димитър Ковачевски сервираха цветя на паметниците на Св. св. Кирил и Методий и Св. Климент и Св. Наум.

По-късно двамата министър-председатели откриха дружно офис на Българската телеграфна организация в Скопие.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР