В резолюция, приета с 663 гласа „за”, 23 гласа „против“

...
В резолюция, приета с 663 гласа „за”, 23 гласа „против“
Коментари Харесай

ЕП: ЕС трябва да увеличи усилията за справяне с недостига на лекарства

В резолюция, призната с 663 гласа „ за”, 23 гласа „ срещу “ и 10 гласа „ въздържал се “, Европарламентът преглежда главните аргументи за дефицита на медикаменти.

Евродепутатите приканват за усилване на дейностите на Европейски Съюз в отговор на казуса, остър от здравната рецесия обвързвана с COVID-19 в цяла Европа, която има директно негативно влияние върху здравето, сигурността на пациентите и по-нататъшното им лекуване.

Парламентът приветства новата здравна стратегия на Европейски Съюз EU4Health и насочва искане към Комисията да употребява идната фармацевтична тактика, с цел да подсигурява, че безвредни медикаменти в Европа могат да бъдат създадени и предоставени на налични цени, както и да изследва методите за възобновяване на фармацевтичното произвеждане в Европа. В резолюцията също по този начин се приканва Комисията да предложи инструкция за установяване на минимални стандарти за качествени системи за опазване на здравето в страните членки.

Необходимо е да се даде приоритет на стимулирането на вътрешното произвеждане на съществени и стратегически медикаменти, защото понастоящем 40% от продаваните медикаменти в Европейски Съюз са създадени от страни отвън Европейски Съюз, до момента в който 60-80% от дейните фармацевтични съставки са създадени в Китай и Индия, споделят евродепутатите.

Те също показват нуждата от скрининг на директните задгранични вложения във фабриките за произвеждане на фармацевтични артикули, които са част от сериозната здравна инфраструктура на Европа, и предизвикват въвеждането на финансови тласъци, с цел да се убедят предприятията да създават дейни фармацевтични съставки и медикаменти в Европа.

Парламентът приканва страните членки да споделят най-хубави практики в ръководството на запасите и да основат координирани тактики в региона на опазването на здравето, в това число по-нататъшното потребление на взаимни публични поръчки на Европейски Съюз за медикаменти. Освен това Комисията следва да сътвори европейски запас от медикаменти за изключителни обстановки със стратегическо значение в сходство с механизма за RescEU. Той следва да работи като „ незабавна европейска аптека “, която да сведе дефицита до най-малко. Трябва да се подсигурява еднакъв достъп за всички страни членки посредством нов механизъм за заслужено систематизиране.

За да се улесни разпространяването на медикаментите сред страните от Европейски Съюз, те също по този начин желаят по-гъвкави правила по отношение на форматите на опаковките, процедурите за повторна приложимост, по-дългите периоди на валидност и използването на ветеринарномедицински артикули.

След гласуването докладчикът Натали Колен-Йостерле (ЕНП, Франция) разяснява: „ Общественото здраве се е трансформирало в геостратегическо оръжие, което може да докара континента до изтощение. Нашата взаимозависимост от страните отвън Европейски Съюз бе изложена нескрито от актуалната пандемия. Някои типове произвеждане би трябвало да бъдат преместени, законодателството би трябвало да бъде хармонизирано, а съдействието сред страните членки би трябвало да бъде укрепено, с цел да се реализира по-голяма взаимност и да се възвърне независимостта ни ", оповестяват от преслужбата на Екологичен потенциал в София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР