В резолюция, приета с 631 гласа „за“, 3 „против" и

...
В резолюция, приета с 631 гласа „за“, 3 „против" и
Коментари Харесай

ЕП призовава за санкции срещу Турция

В резолюция, призната с 631 гласа „ за “, 3 „ срещу " и 59 „ въздържал се ", евродепутатите осъждат противозаконните действия на Турция в предградието Вароша на град Фамагуста и предизвестяват, че неговото отчасти "отваряне " отслабва вероятностите за изцяло решение на кипърския въпрос, изостря разединенията и укрепва непрекъснатото разделяне на острова, оповестиха от пресцентъра на Екологичен потенциал в София.

Евродепутатите приканват Турция да съобщи Вароша на законните й поданици под краткотрайната администрация на Организация на обединените нации (в сходство с Резолюция 550 (1984) на Съвета за сигурност на ООН) и да се въздържа от всевъзможни дейности, които трансформират демографското равновесие на острова посредством политика на нелегално заселване. Устойчиво решение за обединяването на остров Кипър и неговия народ може да бъде открито единствено посредством разговор, дипломация и договаряния, акцентират евродепутатите. Те приканват Европейския съвет да резервира единната си позиция във връзка с противозаконните дейности на Турция и в отговор да наложи строги наказания.

Евродепутатите показват страдание, че турските управляващи са подкрепили решение учредено на правилото за съществуването на две страни в Кипър и още веднъж декларират поддръжката си за заслужено, всеобхватно и жизнеспособно съглашение, учредено на двуобщностна, двузонна федерация с обединен международноправен статут. Те също по този начин приканват Европейски Съюз да играе по-активна роля в сполучливото привършване на договарянията под егидата на Организация на обединените нации.

Докато Турция от ден на ден се отдалечава от европейските полезности и стандарти, връзките сред Европейски Съюз и Турция са на исторически ниско ниво, предизвестява Парламентът. Незаконните и едностранни военни дейности в Източното Средиземноморие накърняват суверенитета на страните членки на Европейски Съюз Гърция и Кипър. Евродепутатите показват също директната поддръжка на Турция за Азербайджан в спора в Нагорни Карабах, както и дейностите й в Либия и Сирия.



Турската войска огражда Вароша незабавно след нашествието в Кипър през 1974 година Кипърските гърци, които са избягали от Вароша, не са имали право да се завърнат и след възбраната на обществен достъп, Вароша на процедура се трансформира в нереален град.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР