В резолюция, очаквано приветствана от Армения, горната камара на парламента

...
В резолюция, очаквано приветствана от Армения, горната камара на парламента
Коментари Харесай

Френският Сенат иска признаване на Нагорни Карабах

В резолюция, предстоящо приветствана от Армения, горната камара на Народното събрание на Франция, Сенатъкато самостоятелна страна, предадоха арменски медии.

Резолюцията разказва също по този начин неотдавнашната война в Карабах като азербайджанска експанзия , подкрепена от Турция и задгранични наемници. В него се упорства за евакуиране на Азербайджан от територия, завзета по време на шестседмичните боеве, прекъснати от посредничеството на Русия, преустановяване на огъня на 10 ноември.

Мярката, въведена от петима проарменски сенатори, беше призната с 305 гласа " за ", 1 " срещу ", макар че беше опълчена от френското държавно управление.

Представител на държавното управление предизвести преди гласуването , че това ще подкопае ролята на Франция като един от тримата съпредседатели на Минската група на ОССЕ, които се пробват да намерят решение на спора в Карабах.

Армения бързо приветства резолюцията, а министър председателят Никол Пашинян я назова " историческа ".

" Международното самопризнание на Арцах влиза в интернационалния дневен ред ", написа Пашинян във Фейсбук.
 Льо Дриан: Франция, Русия и Съединени американски щати носят отговорност за Нагорни Карабах
Льо Дриан: Франция, Русия и Съединени американски щати носят отговорност за Нагорни Карабах

Франция желае пояснения по отношение на разселените лица

От своя страна арменското външно министерство изрази вяра френската долна камара и други непознати парламенти да одобряват сходни ограничения.

Също предвидимо, Азербайджан осъди резолюцията на Сената. Кабинетът на президента Илхам Алиев го отхвърли като просто " лист хартия ", който не може да повлияе на преговорния развой на Карабах или на обстановката на място.

По време на шестседмичната война Алиев неведнъж упрекна Париж в проарменски пристрастия.

Азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов повтори тези изказвания в изявление за френския седмичник Le Point, оповестено по-рано в сряда.

Припомняме, че Азерската войска навлезе в Келбаджарския регион сред Нагорни Карабах и Армения . Територията е предадена от арменските въоръжени сили като част от съглашението за преустановяване на войната в Нагорни Карабах, заяви Министерството на защитата на Азербайджан.

Договореното с посредничеството на Русия съглашение преди две седмици планува Армения да съобщи контрола на Азербайджан върху някои региони до границите с Нагорни Карабах. Миналата седмица

Келбаджарският регион трябваше да бъде предаден на 15 ноември , само че Баку се съгласи да се отсрочи по молба на Армения.

Днес азерски сили навлязоха в Келбаджарския регион и започнаха да ревизират за мини.

Някои етнически арменци възпламениха къщите си преди да изоставен региона.

Ереван също ще съобщи Лачинския регион на 1 декември.

Азербайджан и арменските сепаратисти влязоха в шестседмична кръвопролитна война за Нагорни Карабах в края на септември. По време на спора починаха хиляди хора, доста бяха принудени да изоставен домовете си.

По-рано този месец за преустановяване на спора с посредничеството на Русия. Москва изпрати миротворци в района и изиска Армения да съобщи територия на Азербайджан.

След война през 90-те година на предишния век, при която починаха 30 000 души, сепаратисти в Нагорни Карабах и прилежащите региони превзеха територията и оповестиха самостоятелност, която не е приета от интернационалната общественост, даже и от Армения.
 Армения съобщи още една територия на Азербайджан край Карабах
Армения съобщи още една територия на Азербайджан край Карабах

Келбаджарският регион трябваше да бъде предаден на 15 ноември

Като част от мирното съглашение Армения се съгласи да върне 15-20% от Нагорни Карабах , извоювани от азерите по време на войната, в това число и историческият град Шуша.

Русия разположи 2000 миротворци в Нагорни Карабах.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР