В резиденцията на президента на Република Молдова се срещнаха президентът

...
В резиденцията на президента на Република Молдова се срещнаха президентът
Коментари Харесай

Приднестровският въпрос най-сетне има шанс да бъде разрешен

В резиденцията на президента на Република Молдова се срещнаха президентът на страната Игор Додон и водача на Приднестровието Вадим Красноселски. Последният път, когато те организираха диалог на четири очи, е било преди година, след което си направиха отмора по самодейност на приднестровското управление, което сложи изискването: да се срещат единствено когато в действителност има какво да обсъдят. Този път имаше въпроси за разискване, отбелязва съветският вестник „ Независимая газета “, представен от организация " Фокус ", в коментар за бъдещето на приднестровския въпрос.
Основният от значимите въпроси за разискване е финансовата обсада на приднестровските предприятия от молдовските банки, която понижи размера на производството в непризнатата република и износа на артикули, купувани основно от страни от Европейски Съюз. Това сътвори напрежение в връзките на страните, които се договарят за цялостно споразумяване на приднестровския спор.
Те се пробват да решат този проблем от 30 години, само че всички опити се провалят. А блокадите - стопански, финансови, митнически и политически - не способстват за увеличение на взаимното доверие в страните. Въпреки това президентът на Република Молдова Игор Додон има вяра, че въпросът за Приднестровието може да бъде решен, освен това, бързо. За задачата съгласно него е належащо приднестровците да вземат участие в президентските избори през идната година в Молдова. Додон най-вероятно ще се кандидатира за повторно и гласовете на жителите на Приднестровието, които симпатизират на Русия, ще бъдат добре пристигнали за него. Достатъчно е Додон да се появи още веднъж в малкия екран до Владимир Путин, да вземем за пример на 9 май, и приднестровците ще подсигуряват успеха му. Освен в случай че, несъмнено, те не откажат да вземат участие в гласуването.
Вярно е, че Додон ще има сериозен съперник на изборите - министър председателят Мая Санду. Популярността ѝ в републиката нараства, както и поддръжката на Запада. Неотдавнашният ѝ отвод от присъединяване в срещата на върха на държавните ръководители на страните от Оперативно-наблюдателно дело няма да добави за нея гласове от Приднестровието. Но към момента има доста време преди изборите и много неща може да се трансформират. Например настроението на управлението на Приднестровието.
Тираспол неведнъж акцентира, че те няма да разискват въпроса за обединяването с Кишинев. По-рано Красноселски отхвърли предлагането на Додон за осъществяване на референдум на двата бряга на Днестър за възобновяване на една единната страна: „ През 2006 година в Приднестровието хората се изрекоха за независимостта на Приднестровието с последващото му присъединение към Русия “.
Додон има вяра, че всичко може да се оправи. „ Жителите на Приднестровието са жители на Република Молдова и имаме общо бъдеще “, сподели Игор Додон. " Приднестровието, което е ситуирано сред Молдова и Украйна, упорства за самостоятелност, което е нереалистично ", сподели Додон по-рано. Той акцентира: „ Непризнатата Приднестровска република има единствено два разновидността: или да се сплоти с Молдова, или - с Украйна. “ Той дава обещание автономност с необятни пълномощия на непризнатата република: „ Приднестровието ще резервира всичко, което е в този момент, като се изключи няколко неща. Това е обща граница, единна банкова система, обща данъчна система и правосъдна система. Всички останали - знамето, химнът, герб, бюджет, парламент, министър-председател - може да останат в Приднестровието ".
Додон евентуално е разискал тези вероятности с Вадим Красноселски на последната среща. Но единствено Русия може да повлияе на позицията на Приднестровието. Молдовските политици и специалисти са сигурни в това. Ако на Тираспол бъде предложено в Москва да се съгласи да взе участие в молдовските избори, приднестровците могат да отидат до изборни секции. Общият избор ще значи обща страна. Въпросът е дали Кремъл желае това.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР