В решителният вот на 8 декември трябва пълно единодушие, но

...
В решителният вот на 8 декември трябва пълно единодушие, но
Коментари Харесай

Ще се отворят ли границите за Коледа

В решителният избор на 8 декември би трябвало цялостно единогласие, само че България и Румъния все по този начин се изправят против несъгласието на Нидерландия. В последните седмици други гласове се надигнаха също - Австрия и Швеция - само че те са по-тихи и евентуално ще заглъхнат до тогава. Важна задача е да се изясни на другите членки на Европейски Съюз, изключително на несъгласните и колебаещите се, че систематичната изолираност на България задълбочава, а не взема решение корупционния проблем.
Една седмица. Точно толкоз време остава до гласуването на съвет на вътрешните министри на Европейски Съюз за присъединението на Хърватия, България и Румъния в Шенген.

Всъщност гласуванията ще бъдат две - за по-младият член Хърватия и настрана за България и Румъния. Загреб към този момент си подсигури поддръжката на всички, до момента в който София и Букурещ повече от десетилетие се пробват да станат част от същински свободното придвижване в Европейски Съюз.
Реклама
Моментът е основен -, Европейската комисия, само че и посредством. Официално бе преустановен мониторингът за Румъния и България (след като отчети за София стопираха да излизат през 2019 г.) Франция и Германия, двете съществени страни, чийто глас тежи в Брюксел, са изрично на страната на България и Румъния. Силна поддръжка идва и от Германия, Испания, Люксембург и Унгария. Нищо от това не беше реалност единствено преди няколко години.

В решителният избор обаче би трябвало цялостно единогласие. Тук България, а около нея и Румъния все по този начин се изправят против несъгласието на Нидерландия. В последните седмици други гласове се надигнаха също - Австрия и Швеция - само че те са по-тихи и евентуално ще заглъхнат до тогава. Сега цялото внимание е ориентирано към Хага.

Защо е значимо Шенген е. Транспортът е голяма част от повода, само че влизането в него е значимо както търговски, по този начин и районно. Членството в шенгенското пространство подсигурява две от главните свободи в Европейски Съюз, а оставането отвън - дали независимо на България, което ще е най-кошмарният сюжет, или в пакет с Румъния - ще значи следващото черно клеймо върху интернационалната известност на страната. Фактът, че за опрощение на позицията си (провокирана в огромна степен от вътрешни причини) Нидерландия употребява причините за корупция и господство на закона, вършат този спор още по-срамен за София. Каква е обстановката сега Допреди няколко дни в Швеция имаше неустановеност дали ще поддържа България и Румъния. Шведските социалдемократи, които са от решаващо значение за болшинството в националния им парламент,
Реклама
Това се промени единствено за седмица. " Бяхме дейни по всички вероятни линии - в диалозите с сътрудниците си в Екологичен потенциал, на форумите на ПЕС и други Както знаете, допреди малко повече от месец ръководител на ПЕС беше Сергей Станишев. Убедена съм, че когато напъните са общи и преследват съответна, обективна цел, ще имат позитивен резултат ", разяснява пред " Капитал " българският евродепутат Елена Йончева.

В резултат съгласно нея от Шведската социалдемократическа партия към този момент са уведомили българските си сътрудници в Европейския парламент, че са трансформирали позицията си и са позитивно настроени към разширението на шенгенското пространство.

Тази интервенция обаче към този момент не работи в Австрия и Нидерландия. " Продължават да постъпват сигнали и мнения, че се двоумят. Затова е належащо политиците в България интензивно и незабавно да потърсят сътрудниците си от сестринските партии в Европейски Съюз, пред които да заявят, че страната ни от дълго време е изпълнила всички условия за Шенген ", разяснява още Йончева.

Позицията на Австрия е в голяма степен лицемерна. Тя също по този начин едва ли е толкоз твърда. Според изданието Kurier вицеканцлерът Вернер Коглер, водач на Зелената партия в ръководещата коалиция на Австрия, е отхвърлил в същия ден ветото, оповестено от министъра на вътрешните работи по отношение на присъединението на България и Румъния. Нидерландия и рискът да остане сама Ако се стигне до гласоподаване - нещо, което чешкото председателство би трябвало да реши - решения, за които се знае, че някой ще наложи несъгласие, не стигат до гласоподаване, само че в случай че Прага реши да предприеме тази крачка, това ще е знак, че голяма част от страните в съюза не утвърждават позицията на Нидерландия и желаят да я посочат с пръст.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР