В Република Северна Македония се създават фалшиви български сдружения, които

...
В Република Северна Македония се създават фалшиви български сдружения, които
Коментари Харесай

В РСМ се създават фалшиви български сдружения?

В Република Северна Македония се основават подправени български сдружения, които да бъдат част от работната група по правене на промени в Конституцията на страната. Така формалната власт ще си обезпечи послушници във връзка с правата на българите в югозападната ни съседка. За това предизвестяват българи от Скопие, които се подписаха под писмо до държавното управление на РСМ с гледище да бъдат включени в работната група за смяна в главния закон, с аргумента, че това касае главно признаването на българското малцинство като част от многоетническата страна.

" Македония 1991-92 година не скъса с менталната матрица (от времето на някогашна Югославия – бел. ред.). Все още се живее с това ментално положение. Нещо не ни върви в демокрацията ни. Това най-добре проличава с нас, македонските българи. Когато към този момент стана дума за вписването на македонските българи в Конституцията на Северна Македония, незабавно се появиха старите съперници на всичко българско в Македония ", разяснява пред БНР Аргир Стумбов от Скопие. Той е част отдипломатическите старания на българите да реализират едно от изискванията на " френското съглашение ", в което са записани изискванията към РСМ за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз, оповестява Dnes.bg.

" Уж нещо върви. Има образувана една работна група за конституционните промени, само че виждаме, че отново някаква нечестна игра се играе. Има опит да се основат подправени български сдружения, с които властта сякаш ще договаря за конституционните промени. Не сме сигурни какви ще бъдат тези сдружения, какви ще бъдат тези македонски българи, които сякаш ще договарят властта, дали ще бъдат същинските македонски българи, същинските представители на българските сдружения в РСМ, или някакви подправени сдружения и персони ", отбелязва Стумбов. Той счита, че задачата е по-скоро да се основат " послушници на властта ".

Аргир Стумбов изрази мнение, че " властта не желае хора като нас да участваме в тази работна група ".

" Елитите, които държат конците в ръцете си, към момента не разрешават истински, по-сериозни промени, тъй като имат освен менталната връзка, имат и материална връзка към момента. Може да споменем бизнес връзките със северния комшия на Република Северна Македония. Тези връзки играят към момента сериозна роля. Скопие, за жалост, не се избави от въздействието, дето идва от северния комшия ", сподели Аргир Стумбов.

" Френското предложение " въпреки всичко е триумф на българската дипломация – това към този момент не са единствено български условия, а и условия на Европейския съюз и Скопие би трябвало да се преценява. Времето ще направи своето. Старото потомство, възпитано в югославски комунистически дух, бавно ще изчезва. Надявам се идващото, което идва, да промени тези неща ", сподели още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР