В Република Северна Македония съществените конституционни промени не се реализират,

...
В Република Северна Македония съществените конституционни промени не се реализират,
Коментари Харесай

Военното разузнаване: РСМ опитва да въздейства върху български малцинства на Балканите

В Република Северна Македония значителните конституционни промени не се осъществят, а Договорът за добросъседство и другарство с България се ползва отчасти изборно, считат от СВР. Неконструктивната политика на управляващите на РСМ по отношение на София намира все по-изразена поддръжка и от някои външни фактори.

Продължиха опитите на РСМ за потреблението на избрани интернационалните организации, за нанасяне на имиджови вреди на Република България. Тенденцията ще се резервира и ще продължи да изисква зоркост от българските управляващи. В допълнение, през 2022 година обичайно не се установи прогрес по създаване на основния за НАТО кулоар № 8 в частта му през територията на РСМ.

Войната в Украйна

Основният фактор, оказал отрицателно въздействие върху стратегическата среда на сигурност през 2022 година и определящ провокациите за националната сигурност на България, беше нашествието на Русия в Украйна, сочи отчета на СВР. В своя годишен отчет Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) също показва, че войната в Украйна и възходящият капацитет за неустойчивост в Западните Балкани въздействат най-съществено върху националната ни сигурност.

Кремъл не реализира в началото поставените си цели да овладее в границите на няколко дни съответни зони и региони украинска територия, да блокира дейно Киев в качеството му на център на тежестта, да провокира промяна на централната власт в Украйна и да сътвори плацдарм за следващи дейности на съответни вторични посоки на запад. Бойните дейности минаха през няколко етапи с последователно съкращаване на линията на прикосновение до сегашния фронт на дейни бойни дейности в източната и южната част на Украйна и от време на време кинетично влияние върху цели от най-вече цивилната сериозна инфраструктура. Продължаващият пълномащабен въоръжен спор оказва доста отражение освен върху Украйна и района, само че и в световен аспект, пишат още от Служба " Военно разузнаване ".

Според разузнаването ни решаващите дейни етапи на войната предстоят през актуалната 2023 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР