В Република Македония започват тържествата по повод 1000 г. от

...
В Република Македония започват тържествата по повод 1000 г. от
Коментари Харесай

Започват тържествата за 1000-годишнината на Охридската архиепископия

В Република Македония стартират тържествата във връзка 1000 година от основаването на Охридската архиепископия.

Отбелязването на юбилея е под патронажа на президента Георге Иванов. В него ще взе участие главата на Македонската православна църква-Охридска архиепископия архиепископ Стефан, министър председателят Зоран Заев, учени и доста дейци на културата, оповестява БГНЕС.

За събитието са поканени българските президент и министър председател Румен Радев и Бойко Борисов. Архиепископ Стефан насочи покана и към БПЦ, само че с решение от 14 май Светият Синод реши да не изпраща свои представители.

Срещу отхвърли гласоподаваха петима митрополити, в това число и ръководителят на комисията за определяне на каноничния статут на МПЦ-Охридска архиепископия митрополит Киприан. Пред Светия Синод в София на два пъти се организираха митинги с искане за привикване на изключително съвещание на Синода, на което да се преразгледа решението от 14 май.

Охридската архиепископия е основана след рухването на България под византийска власт през 1018 година с декрет на император Василий II. Тя съществува по едно и също време с Търновската патриаршия (от 1235 до 1416 г.) като две обособени автокефални църкви. Тогава Българската Патриаршия е намалена в архиепископия със седалище в Охрид.

Охридската архиепископия съществува до 1767 година, когато е закрита по гледище на Цариградския гръцки патриарх Самуил Ханджери, като нейният диоцез е причислен към този на Цариградската патриаршия. Закриването и е неканонично и е осъществено със султанско ирадие.

Патриаршията унищожава и самата Охридската епархия, като подчинява Охрид на Драчкия митрополит. Така градът е лишен даже от епископската катедра, която придобива още в ранните епохи на християнството. Според българския историк и експерт по историята на Охридската архиепископия Иван Снегаров /роден в Охрид, бел.ред./ това е направено за да не остане и помен от архиепископията.

Основните празненства във връзка 1000 година от основаването на Охридската архиепископия ще са в базиликата " Света София " в Охрид.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР