В репортажа Наследството на Белене. Потиснатото минало на България авторката

В репортажа Наследството на Белене. Потиснатото минало на България авторката ...

Забравеното наследство на лагера Белене - трима души разказват.


В репортажа "Наследството на Белене. Потиснатото минало на България" авторката Диана Динева ни среща с трима от въдворените в лагера в Белене, както и с Паоло Кортези - католическия свещеник, който си е поставил за цел паметта на жертвите на комунистическия режим в България най-после да бъде почетена.

Неслучилият се мемориал

Паоло Кортези пристига в Белене през 2010 година и отговаря за католическата общност там. През 2017 година свещеникът беше отзован, след като приюти семейство сирийски бежанци в храма. Семейството имаше документи за законно пребиваване в България, но въпреки това в Белене избухнаха протести, към Кортези дори бяха отправени смъртни заплахи. Свещеникът си замина от България през март 2017 година, но остави наследство след себе си - с негова подкрепа беше открит първият паметник на папа Йоан Павел II. Той съдейства и за създаването на десетки работни места в населеното място.

България отбелязва Деня на почит към жертвите на комунизма Виж още България отбелязва Деня на почит към жертвите на комунизма

Източник: dir.bg