В реконструкцията на 20-км отсечка Елин Пелин – Костенец ще

...
В реконструкцията на 20-км отсечка Елин Пелин – Костенец ще
Коментари Харесай

Строим най-дългия двутръбен жп тунел на Балканите


В реконструкцията на 20-км права Елин Пелин – Костенец ще бъдат вложени 498 млн. лева
(снимка: CC0 Public Domain)

Започна построяването на най-дългия двутръбен железопътен тунел, строен до момента у нас и на Балканите, заяви през днешния ден министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Георги Тодоров.

Той даде старт на строителните действия по план за рационализация на железопътен сектор Елин Пелин – Вакарел. Обектът е част от главната жп автомагистрала по направление Изток-Запад и e от извънредно значимият за България и прилежащите страни европейски кулоар номер 8 и преминаващата TEN-T мрежа у нас.

Трасето с дължина 20 км е част от план „ Модернизация на железопътен сектор Елин Пелин – Костенец ”. В реконструкцията на правата ще бъдат вложени 498 млн. лв. по линия на две оперативни стратегии – „ Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014 – 2020 и „ Транспортна съгласуваност ”.

Георги Тодоров даде старт на строителните действия по плана за рационализация на жп сектора
(снимка: МТИТС)

Дейностите включват създаване на 7-километров двутръбен тунел. Проектните скорости за пътническите транспорти са 160 км/ч, а за товарните 120 км/ч.

„ Техническите и експлоатационните провокации пред строителя са извънредно огромни, защото този лот е най-трудният от целия сектор ”, добави министърът.

По неговите думи, за късия мандат на служебно държавно управление са стартирали железопътни планове на стойност 1 милиард и 100 милиона лв..
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР