В рекламите си брандовете все по-често представят своите ценности и

...
В рекламите си брандовете все по-често представят своите ценности и
Коментари Харесай

Моята голяма, луда Super Bowl реклама

В рекламите си марките все по-често показват своите полезности и обществени дела, които поддържат. Малко повече от 51 рекламни минути по време на най-голямото спортно събитие в Съединени американски щати Super Bowl тази година костваха рекордните 435 млн. $, по предварителни данни на организацията за изследвания Kantar. За съпоставяне, това е близо два пъти повече в сравнение с всички чисти рекламни инвестиции в България през 2018 година Super Bowl от дълго време не е единствено борба за купата в Националната футболна лига (НФЛ), само че и състезание сред някои от най-големите марки, подготвени да платят милиони, с цел да завоюват вниманието на феновете пред дребния екран.

На каква цена

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Макар през последните пет години телевизионната публика на събитието да понижава, цената на 30-секунден рекламен клип продължава да пораства (вижте графиката). Тази година тя доближи рекордните 5.6 млн. $, като целият рекламен инвентар беше продаден от Fox Sports още през ноември. Това беше изненада, защото през последните години медиите, които излъчваха Super Bowl, измежду които CBS и NBC, продаваха рекламно време до деня преди огромното събития.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

" Редица рекламодатели не съумяха да влязат в рекламните паузи, тъй като криейтивът им не беше подготвен или заради колебливост, тъй че ще им предоставим рекламния инвентар преди и след играта ", сподели през есента пред Variety Сет Уинтър, вицепрезидент на FOX по продажба на спортните събития. Тези позиции медията продаде близо двойно по-евтино - сред 2 и 3 млн. $ за 30-секунден клип. Те обаче са също толкоз изкушаващи за рекламодателите. Според проучването на Kantar общите рекламни доходи с продажбата на инвентара преди и след Super Bowl тази година се равняват на 500 млн. $.

Във времена, когато цифровата реклама заема все по-голям дял от медийния микс, а успеваемостта на телевизионната реклама е поставяна под въпрос, съгласно някои експерти големите вложения по време на Super Bowl не са оправдани. От изданието Digiday дават опция за вложението на 5.6 млн. $. Тази сума би стигнала да вземем за пример за постигането на 1.4 милиарда импресии в Twitter, 560 изявления в Instagram от звездите в известния американски риалити сериал The Bachelor или проявление на марката на цифров билборд в продължение на 8 седмици на 25 места в Съединени американски щати.

Посланията за милиони

Рекламите по време на най-гледаното събитие в Съединени американски щати не целят само да срещнат феновете с даден артикул или услуга. Те са по-скоро дълготрайна инвестиция, посредством която фирмите показват своите полезности и обществени дела, които поддържат. Тази година Microsoft да вземем за пример показа единствената жена треньор в НФЛ. Бранд за хумус за първи път излъчи реклама с мил кралици (мъже в женски облик) по време на Super Bowl, a самите НФЛ концентрираха връзката си върху тематиката за полицейските стрелби против чернокожи мъже. Тази наклонност се удостоверява и от проучване на Axios, съгласно което 10.9% от рекламите по време на паузите на Super Bowl 2020 година са политически, идеологически или застъпват идея. За съпоставяне, през 2017 година те са едвам 1.8%.

Изненада тази година беше, че измежду излъчените реклами в ефира на FOX имаше и цели два политически клипа - на Доналд Тръмп и Майкъл Блумбърг. Няколко дни преди огромното събитие обаче от медията оповестиха, че ще изолират рекламите им, като промотират лични продукции преди и след тях, тъй като редица огромни рекламодатели са отказали да се нареждат до спотове на двамата политици.

" Все по-често главното очакване към марките е те да бъдат положителни корпоративни жители ", споделя основният стратегически шеф на MullenLowe Елизабет Пол в блог пост. Тя добавя: " Понякога Super Bowl е опция марките да вземат заем за положителното, което вършат през годината, а от време на време те желаят да употребяват това събитие, с цел да се свържат с идея ". Отвъд рекламните клипове и прочувствени слогани, значими стават дейностите на фирмите. Потребителите желаят да се асоциират с марки, които поддържат дела, само че елементарно схващат, когато се прави единствено за повишение на продажбите. Това може да докара да противоположен резултат, а точно да отблъсне хората от марката.

Все отново обаче главната цел на най-голямото спортно събитие в Съединени американски щати остава развлечението. Семейства и другари се събират, с цел да гледат дружно най-чакания мач на годината и рядко настройката им пред тв приемника е да се срещнат с следващата обществена идея. В началото на годината журналистката от американското издание Forbes Кимбърли Уитлър пита 52 маркетолози за какво гледат рекламите по време на Super Bowl и 97% от тях отговорят, тъй като имат " развлекателна стойност ". " Когато маркетинговите експерти застават от страната на потребителите, те просто желаят да се забавляват и не желаят да гледат реклами, движени от дела по време на Super Bowl. Логичният идващ въпрос е за какво тогава вършим такива реклами? ", написа в умозаключение тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР