В режим на отговори на въпроси, поставяни от прокуратурата, основният

...
В режим на отговори на въпроси, поставяни от прокуратурата, основният
Коментари Харесай

Свидетелят на обвинението за КТБ разказа за манифактурата на Цветан Василев

В режим на отговори на въпроси, поставяни от прокуратурата, главният очевидец по мегаделото КТБ Бисер Лазов показа " манифактурата " на банкера Цветан Василев за правене на сдружения за банково кредитиране. Той разказа съответни случаи, на база бележките си за осъществявано финансиране от страна на КТБ към такива сдружения.
Насочен от прокурора към сдружението " Багиана " ЕООД и интервала 2008 – 2014 година, някогашният счетоводител на банкера Василев съобщи, че то участвало в ежедневната информация, в раздела за отговорностите на така наречен " Фирма " към банката и че е съставка от " Фирмата " на Василев, с която е дърпал конците на всичко в КТБ.
" Неговото основаване се извърши в един от последните стадии на действието на механизма и технологията на симбиозата " Банка – Фирма " - един от последните стадии на основаване на правене на сходни сдружения “, означи очевидецът.
За да характеризира по-добре интервала и изискванията, в които е основано, а и доста други сходни сдружения, Лазов описа случай от 30 март 2013 година, когато във в. " Капитал " излиза обширна публикация, именувана " Държавата КТБ ".
" Статията описваше някои от практиките, които банката използваше за финансиране на " Фирмата " на нейния мажоритарен притежател в лицето на голям брой сдружения. Дружествата бяха изброени, като се посочваше кой е техният представител, къде се намира, каква активност развива, кой е счетоводител и инспектор. От тези данни ставаше ясно, че доста от дружествата-кредитополучатели на банката са регистрирани на едни и същи адреси, счетоводството им се води от едни и същи лица, работещи на едно място и инспекторът им е еднакъв ", описа Лазов. Той вметна, че помни тази дата добре, тъй като същият ден му правили интервенция на зъбите.
" Операцията ми беше от 13:00 часа, само че в 11:00 часа Василев ме извика и сподели, че е доста незабавно. На срещата видях, че той беше очевидно обезпокоен и сърдит поради въпросната обява. В този случай той се опитваше да ми изяснява за следващ път и да ми подскаже не може ли тези компании да наподобяват обикновено ", описа някогашната дясна ръка на банкера Василев.
Лазов посочи, че Василев изискал да се записват нови сдружения, които да заместят последователно посочените във въпросната обява. " На това аз отговорих, че ресурсът, който " Фирмата " има за благоприятни условия за вписване на търговски сдружения към този момент беше употребен – всички чиновници, които го познават, които работят с него дългогодишно и с които аз имам връзка, към този момент бяха ангажирани, както и близки и познати на тези хора. Поясних, че аз нямам повече благоприятни условия да обезпечавам хора за нови такива сдружения ", продължи описа си Лазов. Той заяви, че тогава Василев му декларирал, че самичък ще има грижата по-нататък.
След няколко месеца, описа Лазов, той забелязал в ежедневната информация, изготвяна за Василев, да се появяват имената на нови сдружения, също и в електронната му поща почнали да идват писма от юристите на " Фирмата ", които, по думите му, били " самобитни кръщелни свидетелства ". Свидетелят акцентира, че всички тези нови сдружения били употребявани за кредитиране като едно от главните посоки тогава било погасяването на остарели банкови заеми. " В този точно интервал, който описах и който съставлява стадий от основаването и развиването на механизма и технологията, прилагана систематично, повтаряемо и непрестанно при финансирането от КТБ на " Фирмата " на Василев, беше основана и " Багиана " ЕООД “, съобщи Лазов.
" Нямам визия за това дали " Багиана " ЕООД е употребявано и за нещо друго, т.е. имало ли е някаква активност, защото счетоводството не се водеше във " Фирмата ", означи Лазов и добави, че имал информация за банково кредитиране от КТБ на " Багиана ".
Като подобен случай той уточни възложен заем за 10 млн. евро. " Появи се в ежедневната информация за Василев и присъстваше и в справката от 20 юни 2014 година, която занесох на Василев във Виена и която разгледахме с него там ", посочи очевидецът. По думите му, средствата от този банков заем били употребявани за обезпечаване на парична ликвидност за нормалните настоящи потребности на компанията тогава. " Тези настоящи потребности бяха главно за погасителни вноски и лихви, които, както разясних в минали съвещания, в последния месец доближиха 68 милиона лв., както и суми за обезпечаване на финансиране на ТВ7, която в този интервал месечно използваше към 10 милиона лв., наред с останали други настоящи по-малки заплащания ", уточни Лазов.
Той е безапелационен, че " Багиана " е едно от типичните сдружения, употребявани за финансиране с банкови заеми.
В коментар на прокурорския интерес към друго сдружение - " БГ Корпорейшън " ЕООД, Лазов съобщи, че то е от състава на " Фирмата " и че е " също типично сдружение за обезпечаване на потребностите на " Фирмата " от финансиране в оня интервал ". Той посочи, че " БГ Корпорейшън " ЕООД също било без лична стопанска активност, нямало личен състав, нямало имущество . За неговия притежател и шеф Лазов сподели, че бил " доверено лице за Василев " и уточни, че това сдружение от основаването му било употребявано непрекъснато за финансиране на банкови заеми от КТБ. " Виждал съм го постоянно да участва като име в ежедневната информация, подготвяна за Василев ", увери Лазов.
Той означи, че сдружението било финансирано неведнъж и уточни случай за асимилиране банков заем от страна на " БГ Корпорейшън ЕООД " като средствата незабавно отишли за погасяване на лихви и погасителни вноски по към този момент отпуснати банкови заеми на сдружение от " Фирмата ". " В съответния случай, това беше " Оптима Интер Трейд " - едно от новосъздадените сдружения след обявата във в. " Капитал " и беше резултат от построената манифактура за правене на сдружения ", сподели Лазов пред съда.
" С парични средства от заем, провиснал от КТБ на " БГ Корпорейшън " беше финансирана отчасти нужната сума за придобиване на инвестицията на Фирмата в БТК АД ", посочи още очевидецът.
Той заяви, въз основата на бележките си, за осъществено финансиране от страна на КТБ към " БГ Корпорейшън " през 2010 година. Кредитирането било от ноември, усвоената и заведена в ежедневната информация за Василев сума като отговорности била 8 милиона и 500 хиляди евро. По думите на Лазов, прехвърлянията могат да бъдат проследени съответно за този заем. Според него, " в началото сумата била подредена към " Интерфин България " ЕООД - сдружение също от " Фирмата " на Василев, след което парите били трансферирани към " БВИ ВЕСТ " АД и " Сентръл Техно Дивелъпмънт 1 ", които, ги трансферирали по сметката на финансовата къща " Фина-С ".
" Финансовата къща, от своя страна, с голям брой прехвърляния в лв. и в евро трансферира тези средства от по този начин получения заем към сдружения от " Фирмата ", които по този метод получават нужните парични средства по сметките си, за възнаграждение на лихви и погасителни вноски на 25-то число от месеца, когато беше лихвения ден за олихвяване на този заем ", сподели Лазов и акцентира, че приемането на самия заем било на 23-то число.
Друг съответен заем на " БГ Корпорейшън ЕООД ", за който Лазов показа, бил усвоен 2011 година. " Средствата от него бяха употребявани при нарастването на капитала на Корабостроителница Русе ЕАД като това стана от страна на " Фирмата " през сдружението " Врачански териториален кадастър " ЕООД “, заяви очевидецът и добави, че за нарастването на капитала на Корабостроителница Русе били употребявани и средства от заеми на други сдружения от Фирмата на Василев.
" БГ Корпорейшън " имаше само предопределение, че пред КТБ то се явяваше като лице, несвързано с Василев ", заключи Лазов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР