В Регионална инспекция по околната среда и водите в Плевен

...
В Регионална инспекция по околната среда и водите в Плевен
Коментари Харесай

Екозащитници от Плевен помогнаха на бедстващи щъркели

В Регионална ревизия по околната среда и водите в Плевен постъпиха сигнали за бедстващи щъркели, в следствие от мощната стихия и падналата градушка в някои обитаеми места в областите Плевен и Ловеч.

Две птиците бяха открити в безпомощно положение с пострадвания на крилата в с. Чомаковци, община Червен бряг и в с. Вълчитрън, община Пордим.

Експертите на РИОСВ-Плевен изпратиха щъркелите за лекуване и развъждане в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.
 
Белият щъркел /Ciconia ciconia/ е предпазен тип, включен в Приложение №3 към член 37 на Закона за биологичното многообразие. За предпазените типове от Приложение №3 се не разрешават: всички форми на съзнателно хващане или ликвидиране на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; гонене и обезпокояване, изключително през интервалите на размножаване, развъждане на дребните, презимуване и миграция; заличаване или взимане на яйца, в това число в случаите, когато те са изоставени; разрушение, увреждане или пренасяне на гнезда; увреждане или заличаване тук-там за размножаване, отмора и скупчване по време на миграция; взимане на открити мъртви екземпляри; владение, развъждане, преместване, транспортиране, изнасяне зад граница, търговия и предложение за продажба или замяна на взети от природата екземпляри; препариране, владение, излагане на обществени места, преместване, транспортиране, изнасяне зад граница, търговия и предложение за продажба или замяна на препарирани екземпляри.
Лице, намерило образец от предпазен тип в безпомощно положение е длъжно да уведоми за това най-близките Регионална инспекция за опазване на околната среда или отделение на Изпълнителната организация по горите, според Закона за биологичното многообразие.
 
За открити екземпляри от предпазени типове в безпомощно положение можете да ни уведомявате на зеления телефон на РИОСВ-Плевен 064/806 951 или на дежурния мобилен телефон 0886 399 054.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР