В Регионален исторически музей – Русе, на 14 февруари бе

...
В Регионален исторически музей – Русе, на 14 февруари бе
Коментари Харесай

Експонати от дълбока древност до римската епоха представят в русенски музей

В Регионален исторически музей – Русе, на 14 февруари бе открита изложбата " Кремък, керамика, метал. Археологическите изследвания на Русенския музей ". Историята на теренните изследвания в русенския музей стартира с разкопките на Русенската селищна могила през 1904 година и средновековния град Червен през 1910 година
Показаните находки са открити при теренни изследвания сред 2013 и 2018 година на селищните могили при селата Кошарна и Бъзовец, античните обекти при селата Мечка и Батин, римското светилище на Диана при село Кошов, античния и феодален некропол при крепостта Тегра до град Мартен, късноантичната цитадела при село Сваленик, както и на Римската цитадела Сексагинта Приста и Червен. Изложените предмети обгръщат интервал от 6500 години, като най-ранните са от Каменно-медната ера.
Разкопките са извършени от археолозите на Регионален исторически музей - Русе Стоян Йорданов, доктор Димитър Чернаков, доктор Върбин Върбанов, Деян Драгоев, Никола Русев, Светлана Великова, Светлана Тодорова и Румяна Йорданова.
Сред експонатите са кремъчни сечива, керамични форми, стъклени, златни и сребърни предмети. Впечатляващо е цялостното въоръжение на войник от ранносредновековната ера. На видно място в изложбата е мъжка африканска глава върху керамична лампа. Находката е от края на първи век и е произведение на ателие в римската провинция Галия, (днешна Франция). Тя е открита в некропола на римската цитадела Тегра край град Мартен и е неповторима за България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР