В региона на Западните Балкани вече е установено състояние на

...
В региона на Западните Балкани вече е установено състояние на
Коментари Харесай

Контролираният хаос на Западните Балкани и планът за излизане от него

В района на Западните Балкани към този момент е открито положение на „ следен безпорядък “, в който врят потиснати (винаги конфликтни) ползи на народите, страните и техните жители. В този подтекст на напред във времето излизат конфликтните ползи на Съединени американски щати, НАТО и Европейски Съюз (особено на мощните членки) на Балканите.
Това твърди в собствен разбор геополитическия специалист доктор Ядранка Полович, констатирайки, че горепосочените фактори са основни за интернационалната общественост, която " държи на власт марионетни, противонародни режими, потънали в корупция и престъпност ", написа електронното издание на вестник " Нова Македония ".
Междусъседските контракти генерират " следен безпорядък "
В видимо отделените " двустранни " районни рецесии в връзките сред съседите (Хърватия и Босна и Херцеговина, Сърбия и Косово, или " превъзмогване на проблемите на Македония " с Гърция и България), гражданските демонстрации, които изтезават Черна гора, Албания и Сърбия, Европейският съюз е изправен пред ново предизвикателство - допустима Балканска пролет, което акцентира актуалната структурна рецесия на интеграцията.
След като Преспанският контракт сред Гърция и Македония бе подписан и към този момент се ползва, още веднъж най-чувствителният въпрос в района сега е финализацията на съглашението сред Сърбия и Косово. Заради това президентите на двете страни Александър Вучич и Хашим Тачи още през есента на 2018 година започнаха да постановат концепцията за замяна на територии, или " промяна на границите ".
В така наречен " стратегически сложени " рецесии в района неотдавна бе показан на необятната общност план за дефинитивно, в детайли или " всеобхватно " съглашение сред Сърбия и Косово, оповестен в обществените мрежи. Според IBNA (Независима балканска осведомителна агенция) съглашението ще дава отговор на условията на Съединени американски щати, макар че те неведнъж повтаряха, че не желаят да " предписват формата на дефинитивно решение ", което от своя страна би трябвало да се ползва както в Сърбия, по този начин и в Косово, само че и да способства за дълготрайната непоклатимост на района.
Според немския ежедневник Frankfurter Rundschau, проектът за разделянето на Косово към този момент съществува. Той включва определянето на нова граница сред албанци и сърби в северната част на Косово и присъединението към Косово на няколко села в Сърбия, най-вече обитаеми с албанци.
Община Прешево, ситуирана в Южна Сърбия, би трябвало напълно да принадлежи на Косово, до момента в който Буяновац ще получи статут на специфичен регион (безмитна зона), разграничен сред Сърбия и Косово с администрацията на Европейския съюз. Печката патриаршия и сръбските църкви в Косово ще получат екстериториален статут.
Кой ще получи ресурсите и " тежките " милиарди евро
Планът съдържа 17 точки, които се занимават с териториално обрисуване, само че също по този начин и употребата и ръководството на косовските мини и големия хидропотенциал. Според Косовската енергийна тактика за 2013 година, оповестена от Министерството на икономическото развиване на Косово, страната има огромни ресурси от лигнитни въглища (басейни Дукагини и Дреница с към 12 милиарда тона), само че също и олово, цинк, сребро, никел, манган, молибден и бор, тъй че Косово се бори за ориста на руда в размер на 1000 милиарда $.
Според проектоспоразумението, най-големият минен комплекс на някогашна Югославия - " Трепча " (смята се, че има естествен запас за към 500 милиарда евро) също получава специфичен статут. Комплексът би трябвало да бъде стихотворец от американско-френско-китайски консорциум, който получава концесия и правото да го експлоатира за 99 години. Енергийният бранш ще бъде ръководен от Съединени американски щати, Австрия и Германия.
А точно, в борбата за употребата на ресурсите на Косово се включи от дълго време най-голямата международна корпорация Envyty Energy, управлявана от някогашния командващ на НАТО военачалник Уесли Кларк, а филантропът Джордж Сорос работи с албанския милиардер Сахит Мухо в употребата на лигнитни въглища. Американската световна корпорация за изследване за потребни изкопаеми Avrupa Minerals е ангажирана на няколко места (Каменица, Косовска Митровица, Режан), а корпорация Lydian International изследва златната мина в Ораховац.
Някой би трябвало да ръководи " следения безпорядък "
Според упоменатото съглашение, военната база JUG в Цепотин (сръбската Bondsteel) би трябвало да стане американска база с към 1700 бойци. Откриването на " сръбската Бондстил " през 2009 година в южната част на Сърбия, в район с албанско болшинство, провокира серия от несъгласия и разногласия.
С течение на времето военната база JUG получи статут на най-модерната база в района заради идеалната си позиция и позиция, която има " на длан " Косово и Македония. Предвижда се тази база да бъде под контрола на НАТО. Военните специалисти настояват, че в същия подтекст се планува и македонската военна база в Криволак.
В този подтекст анализът разпознава, че една от точките на проекта е честотният европейски кулоар 10 (Залцбург - Любляна - Загреб - Белград - Ниш - Скопие - Велес - Солун), който също ще бъде предпазен от НАТО в интервал от 15 години, тъй че всички (противоборстващи) страни да могат да се движат свободно по него.
Очаква се това съглашение да бъде обезпечено от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Европейски Съюз и НАТО. Споразумението би трябвало да бъде подписано до 13 юни 2019 година и парламентите на двете страни би трябвало да го ратифицират до октомври 2019 година Пълното използване на този контракт ще стартира на 1 ноември 2019 година
" Така че проектът е подготвен, само че остава въпросът дали той предлага стабилно решение на дългогодишната рецесия в района, като се имат поради да вземем за пример несъгласието на Германия, Русия и Китай. Или даже и в този момент да става въпрос за още едно в поредицата от дипломатически съглашения или вълшебен решения на дипломатическите магьосници (както към този момент видяхме - Дейтън, Охридското съглашение...), които включват „ детонатори”, посредством които се резервира непрекъснатото положение на следен безпорядък в района ", пита доктор Ядранка Полович след обстойния разбор на района.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР