В речта си, произнесена в навечерието на войната на Русия

...
В речта си, произнесена в навечерието на войната на Русия
Коментари Харесай

Войната между Русия и Украйна изложи на показ разделението в православния свят

В речта си, произнесена в навечерието на войната на Русия против Украйна, президентът Владимир Путин акцентира историческите и религиозните връзки сред двете страни и съобщи, че една от задачите на Москва е да отбрани православното християнство.

В сходство с многовековната си империалистическа традиция Русия поддържа специфични връзки с Московската патриаршия. Прекъснати само от 74-те години социализъм, те са били средство за подкрепяне на укрепването на легитимността на съветското ръководство и за оказване на въздействие върху православното население на други страни, в това число някогашните руски републики. Той също по този начин употребява християнството, с цел да усили поддръжката си измежду западните консервативни, популистки партии и политици, като Марин Льо Пен във Франция, чешкия президент Милош Земан, АзГ в Германия и даже евангелистката подгрупа в Републиканската партия в Съединени американски щати.

Диана Бътлър Бас, прочут американски историк на християнството, твърди, че Путин сполучливо е вмъкнал православното християнство в имперската си стратегия, призната с възторг от някои среди на Запад. Тя твърди, че американските евангелисти, католическите традиционалисти в западните страни и православните християни под егидата на Руската черква са имали наклонност да упорстват за общ фронт против трите съществени врага - упадъчния секуларизъм, възходящия Китай и исляма - за славното възобновление на моралната непорочност и християнската просвета.

Православните църкви разграничени по въпроса за войната в Украйна

Решението на Путин да стартира война с Украйна наподобява провокира още по-големи разцепления в православния християнски свят, който към този момент беше разграничен от основаването на самостоятелна Православна черква на Украйна през 2018 година, приета от Фенерския гръцки православен патриарх в Истанбул, който Москва упрекна, че работи в сходство с задачите на американската външна политика.

В лицето на войната религиозните водачи в Православната черква, която включва както Украйна, по този начин и Русия, показаха безпокойствие към възходящите вътрешни разделения в църквата. Както се очакваше, Православната черква на Украйна зае твърда позиция против Русия. Митрополит Епифаний I, предстоятел на църквата, освен прикани света да спре " съветската и беларуската експанзия ", само че и помоли за молебствия за украинска победа.

В същото време военната политика на Руската православна черква може да се характеризира с молитвата на патриарх Кирил за единение на славянските земи, в която той включва Русия, Беларус и Украйна, както и за единение на църквите на Украйна и Русия пред лицето на " изкушенията, дяволските офанзиви, провокациите ".

Доста непредвидена беше демонстрацията на поддръжка за Киев от страна на Украинската православна черква, която остана лоялна на Московската патриаршия след разкола на Украинската черква през 2018 година Митрополит Онуфрий дефинира започването на войната от страна на Русия като " трагично " и прикани украинците да покажат любовта си към родината и да се молят за триумфа на армията си. Като посочи общото славянско и православно завещание сред украинци и руснаци, той съобщи, че войната сред тях е повтаряне на библейското ликвидиране на Авел от брат му Каин, първородния наследник на Адам и Ева.

Една от най-влиятелните сили на православното християнство, гръцкият православен патриарх на Фенер в Истанбул, също жигосах войната на Русия против Украйна. Патриарх Вартоломей I я дефинира като " непровокирана офанзива против самостоятелна и суверенна европейска страна " и предизвести, че тя ще докара до огромни човешки жертви и нарушавания на човешките права.

Тази позиция по отношение на Русия бе повторена от архиепископ Елпидофорос от Гръцката православна архиепископия на Америка, който назова войната " брутално навлизане на Владимир Путин в Украйна ", а архиепископ Макариос от Австралия я дефинира като " непровокирана офанзива " и " недопустимо решение ".

Главата на православната черква в Грузия, патриарх Илия II, съобщи, че личната му страна знае от " горчив опит " смисъла на териториалната целокупност. През 2008 година Грузия води лична война против Русия за отцепническите райони Южна Осетия и Абхазия.

Все отново си коства да се означи, че не всички православни духовни водачи са толкоз енергични в заемането на такава открита антируска позиция. Потвърждавайки въздействието на Русия в някои елементи на общоправославното пространство, някои църкви се въздържаха да заемат ясна политическа позиция. Така да вземем за пример Йерусалимският патриарх Теофил III изрази скръбта си от войната, без да посочва Русия, като прикани християните да се молят за народа на Украйна.

По сходен метод Сръбската православна черква избра да подчертае братските връзки сред украинците и руснаците, като прикани за разговор. Без да сочи с пръст Русия, патриаршията назова продължаващата война " мъчителен акт ". По сходен метод Българската православна черква също сложи акцент върху общите религиозни връзки. В свое изказване патриарх Неофит назова войната " боен спор в Украйна " и помоли за молебствия за прекъсване на кръвопролитията.

Войната на Русия против Украйна за следващ път разкри разломните линии в православния свят, които се дефинират от профанни фактори, а не от богословски разлики. Дори когато оръжията замлъкнат сред Украйна и Русия, позициите на другите православни църкви ще оставят своя белег, а вътрешноправославните разделения рискуват да се задълбочат още повече. /БГНЕС

--------------------------------

Ахмет Генчтюрк, Анадолска агенция
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР