В речта си по време на Мюнхенската конференция по сигурността

...
В речта си по време на Мюнхенската конференция по сигурността
Коментари Харесай

Байдън предупреди Путин, че ако нападне една страна, напада НАТО

В речта си по време на Мюнхенската конференция по сигурността американският президент Джо Байдън акцентира непоклатимия ангажимент на Съединени американски щати към сигурността на НАТО и Европа и насочи остри думи към съветския президент Владимир Путин.

Съединените американски щати резервират уговорката си към член пети на Организацията на Северноатлантическия контракт. „ Това е гаранция, че офанзива против един е офанзива против всички. Това е нашият непреклонен обет”, съобщи Байдън, който за разлика от своя предходник Доналд Тръмп слага сигурността на натовските съдружници като главен приоритет в ръководството си.

В речта си Байдън съобщи, че Русия се пробва да подкопае единството на НАТО. Острите му думи за Владимир Путин и поддръжката за Украйна означиха още един ослепителен контрастност с Тръмп, който избягваше всякаква директна рецензия към съветския президент и използваше поддръжката на Съединени американски щати за Киев като лост, с цел да се опита да получи компрометиращи материали за Байдън.

„ Путин се стреми да отслаби европейския план и нашия съюз (НАТО). Той желае да подкопае трансатлантическото единение и нашата увереност, тъй като за Кремъл е доста по-лесно да тормози и заплашва обособени страни, в сравнение с да договаря със мощна и обединена трансатлантическа общественост. Ето за какво отстояването на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна остава жизненоважна грижа за Европа и Съединените щати “, сподели Байдън, представен от „ Гардиън”. Макар Украйна да не е част от НАТО, Байдън изрази поддръжката си към Киев.

Американският президент сподели още, че демократичният напредък на доста место, в това число Европа и Съединени американски щати, е „ подложен на атака”. Байдън акцентира, че „ би трябвало да се борим за демокрацията и да я защитаваме”. „ Аз съм човек, който си държи на думата. Америка се завръща. Трансатлантическият съюз се завръща. И ние не гледаме назад”, добави още президентът. Байдън съобщи в речта си, че „ би трябвало да се подготвим за дълготрайна стратегическа конкуренция с Китай”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР