В реч пред лидерите на редица африкански държави на първата

...
В реч пред лидерите на редица африкански държави на първата
Коментари Харесай

Путин: Руското сътрудничество с Африка носи стратегически и дългосрочен характер

В тирада пред водачите на редица африкански страни на първата среща на върха Русия-Африка, която се организира в Сочи, съветският президент Владимир Путин уточни, че " африканските страни решително получават все по-голяма политическа и икономическа тежест, утвърждават се като една от значимите опори на мултиполярната международна система и вземат все по-активно присъединяване при правенето на решения на интернационалната общественост по основни въпроси на районния и световния дневен ред ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Руският президент, представен от ТАСС, увери гостите от Африка, събрали се в съветския черноморски курорт, че по доста от тези въпроси позициите на Русия и африканските страни съответстват или са близки, " което основава удобни предпоставки за градивно съдействие в Организация на обединените нации и другите интернационалните структури ".

Според Путин съдействието сред Русия и страните от континента, чиито корени водят към интервала на взаимната битка против колониализма, носи стратегически и дълготраен темперамент ", и има " обилни благоприятни условия за активизация на руско-африканското взаимоотношение по разнообразни посоки ".

" Русия има намерение да продължи интензивно да взе участие в създаването на стратегическа линия на интернационалната общественост и на на практика ограничения по укрепването на мира и стабилността в АФрика, в гарантиране на районната сигурност. Ние сме за повишение на ролята на африканските страни в решаването на местни спорове, като освен това непроменяемо следваме правилото: африкански решения за африканските проблеми ", сподели съветският държавен глава.

Путин се изрече в интерес на финансово подпомагане на африканските страни, участващи в миротворчески интервенции, като това да става за сметка на техните вноски в бюджета на Организация на обединените нации. Той се разгласи и за активизиране на съдействието с африканските страни в битката с тероризма и екстремизма.

" Безпокои ни, че обстановката в доста региони на Африка, са страдание на всички нас, остава нестабилна, остават неуредени междунационални и етнически спорове, резервират се остри политически и социално-икономически рецесии.Развитието на африканския континент се спъва от тероризма, разпространяването на екстремистка идеология, транснационалната престъпност, пиратството ", означи той.

Руският водач особено акцентира, че " доста страни се сблъскват с следствията от така наречен арабска пролет, което докара до дестабилизиране на ситуацията в цяла Северна Африка ". " В този район, а също и в сахарско-сахелската зона, в региона на езерото Чад, на Африканския рог работят многочислени терористични организации ", установи той.

Путин изрази вяра и за разширението на военно-техническото съдействие с африканските страни, като уточни, че Москва има такива съглашения към този момент с над 30 страни от континента, на които доставя " необятна номенклатура от оръжия и техника ". Той означи, че " част от тези доставки стават на безплатна основа " и че в профилирани съветски образователни заведения се приготвят доста военнослужещи и чиновници на правоохранителните органи от африканските страни. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР