В реч пред Европарламента председателят на Европейския съвет Доналд Туск

...
В реч пред Европарламента председателят на Европейския съвет Доналд Туск
Коментари Харесай

Туск призова Европарламента да одобри номинацията на Фон дер Лайен

В тирада пред Европарламента ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск прикани за поддръжка на кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за идващ началник на Европейска комисия.
За първи път ние постигнахме съвършено тъждество на половете на топ позициите. Европа освен приказва за дамите, само че и избира дами, разгласи Туск пред евродепутатите. В средата на юли Екологичен потенциал би трябвало да гласоподава претендентите за четирите висши постове в Европейски Съюз, които бяха избрани от европейските водачи.
Полякът Тукс не отхвърли, че при разпределянето на позициите се е изгубил географският баланс. Припомняме, че страните от Източна Европа нямат нито един представител на основните позиции.
След тежки тридневни договаряния евролидерите взеха изненадващи решения. Те предложиха за началник на Европейска комисия немския боен министър Урсула фон дер Лайен. За ръководител на Европейския съвет е номиниран белгийският министър председател Шарл Мишел, за началник на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за началник на Европейски Съюз за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.
За ръководител на Европейския парламент бе определен италианецът Давид Сасоли, който бе предложение на групата на социалистите и демократите. Евролидерите предложиха различен за поста - водачът на ПЕС Сергей Станишев, само че той разгласи, че е отказал номинацията.
Туск разяснява и други тематики. Той съобщи пред Европейския парламент, че когато Европейски Съюз е единен, единствено тогава може да се опълчи на най-силните световни играчи.
Сегашният началник на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също поддържа Лайен. Той имаше среща с нея и я дефинира като същински европеец. Юнкер написа в " Туитър ", че е " очарован " и че я приветства " с отворени прегръдки ". Юнкер пожела триумф на Лайен в Европейския парламент, който през този месец ще гласоподава кандидатурата й.
Германските социалдемократи обаче не са по този начин възхитени и техните представители в Екологичен потенциал ще гласоподават срещу Лайен за водач на Европейска комисия. Партията, която е дребният сътрудник в обединението на канцлера Ангела Меркел, се разгласи срещу кандидатурата на военния министър.
Заместник-председателят на социалдемократите Ралф Щегнер предсказа, че членовете на партията в Европейския парламент ще гласоподават срещу назначението на Лайен по-късно този месец.
Той изрази песимизъм от обстоятелството, че Лайен не беше претендент на изборите за Европейски парламент през май.
Водещият претендент на немските социалдемократи на европейските избори Катарина Барли разгласи ясно, че няма да поддържа Лайен на гласуването в Екологичен потенциал.
Лидерът на младежкото крило на Социалдемократическата партия Кевин Кюхнерт, неприкрит критик на присъединяване на партията в обединението, предвижда, че обединението в Германия няма да оцелее до края на годината.
Други немски партии също подлагат на критика метода, по който Лайен беше определена. Според Зелените това е съдбовен сигнал за европейската народна власт.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР