В реч пред членове на политическата комисия на управляващата в

...
В реч пред членове на политическата комисия на управляващата в
Коментари Харесай

Мицотакис: Готови сме за сближаване с Анкара

В тирада пред членове на политическата комисия на ръководещата в Атина партия " Нова народна власт “, министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис увери, че страната отхвърля турските провокации, само че е подготвена за доближаване с Анкара, предава гръцкият телевизионния канал ERT1.

" Искрено приказвам на [турския президент Реджеп Тайип] Ердоган, когато му споделям, че Гърция държи вратата затворена за провокации, само че отваря прозореца за доближаване “, акцентира Мицотакис.

" Повтарям: усещам, че турският народ е наш другар ", продължи министър-председателят. " Изразявам отвращението си от терористичната офанзива в Истанбул. Но ние няма да бъдем въвлечени в разговор с парадокса. Казвам " да “ на всяка полемика, учредена на интернационална легитимност. Ние отговаряме на агресивността с подготвеност, нашият щит под формата на военни сили и копието под формата на нашите съюзи и дейна дипломация, съобщи Агенция " Фокус ".

" Тази политика на национално самочувствие се удостоверява от разширението на нашите териториални води [от 6] на 12 благи в Йонийско море и е съпроводена от изискванията за [разграничаване] на морските зони, които създадохме с Италия, Египет, скоро [това ще бъде приложено и] с Албания “, сподели Мицотакис.

Турция не е подписала Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право, съгласно която страните могат да уголемяват териториалните си води до 12 морски благи. През 1995 година, по време на утвърждението на тази спогодба от гръцкия парламент, Анкара съобщи, че в случай че Гърция разшири териториалните си води от 6 на 12 морски благи в Егейско море, това ще се смята за нарушаване на националния суверенитет на Турция и затова ще стане официална причина за оповестяване на война.

На 6 септември тази година гръцкият външен министър Никос Дендиас напомни изказванията на турската страна, че островите в Егейско море са окупирани от гърци и турците " могат ненадейно да дойдат някоя нощ “ и да атакуван тези острови. Според Дендиас най-големият амфибиен флот в Европа и цяла турска войска са ситуирани от турската страна против гръцките острови в Егейско море. Външният министър акцентира, че Гърция има задоволително сили да отбрани териториалната си целокупност от турски закани.

Гърция не признава меморандума за съгласие, подписан от Анкара с държавното управление в Триполи през ноември 2019 година за разграничение на морските зони. Тези зони се простират по-специално до гръцкия остров Родос и източната част на остров Крит, като на процедура ги лишават от правото на личен континентален шелф и изключителна икономическа зона (ИИЗ). Турция също неведнъж е заявявала, че гръцките острови нямат нито шелф, нито изключителна икономическа зона. На собствен ред Гърция подписа през 2020 година с Италия и Египет съглашения за делимитация на морските зони. Зоните, избрани в турско-либийския меморандум и гръцко-египетското съглашение, се пресичат тъкмо до Родос и Крит.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР