В реч по случай стогодишнината от получаването от германските жени

...
В реч по случай стогодишнината от получаването от германските жени
Коментари Харесай

Меркел отбеляза 100-годишнината от даването на избирателни права на жените

В тирада по случай стогодишнината от приемането от немските дами на право да гласоподават канцлерът Ангела Меркел прикани за паритет на мъжете и дамите в немската политика, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Трябва да търсим нови пътища в това отношение ", сподели тя през днешния ден на гала в Берлин, като акцентира, че актуалният състав на Бундестага не е добър образец, защото дамите в него са едвам 30,9 на 100.

В политиката, също като в бизнеса, администрацията, науката и културата " задачата би трябвало да е паритет ", акцентира Меркел. По думите й усложненията за реализиране на тази цел се крият в настоящото изборно законодателство, само че съгласно нея по този въпрос се мисли " задълбочено ".

Преди нея приказваха министърът на правораздаването Катарина Барли и министърът по въпросите на фамилията, възрастните хора, дамите и младежта Франциска Гифай. И двете са от квотата на социалдемократите, които ръководят в необятна коалиция с консерваторите на Меркел.

" Убедена съм, че щом половината от популацията се състои от дами, за какво във висшето представително тяло на страната половината да не са дами ", сподели Гифай.

В изявление за неделния брой на многотиражния вестник " Билд " Барли загатна за " морето от сиви костюми " в Бундесбанк. Тя счита, че е нужна смяна в изборния закон и че в партийните листи би трябвало да се редуват дами с мъже или всеки изборен регион да има двама представители - един мъж и една жена.

Опозиционната партия " Зелените " отстоява позицията за закрепена квота за дамите. " Сто години след предоставяне то на право на дамите да гласоподават сходна стъпка е закъсняла. Делът на дамите в Народното събрание няма да се усили от единствено себе си ", сподели съпредседателката на еколозите Аналена Бербок. От 67-те депутати на " Съюз 90/Зелени " в Бундестага 39 са дами, а управлението на обединената партия се споделя от мъж и жена, означи ДПА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР