В реакторното отделение на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ специалистите

...
В реакторното отделение на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ специалистите
Коментари Харесай

Започна сглобяването на реактора в блок 4 на Ростовската АЕЦ

В реакторното поделение на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ експертите пристъпиха към процеса по сливане (сборка) на реактора. Основен архитект и реализатор на дейностите е Групата компании ASE, инженерингово поделение на съветската корпорация " Росатом ".

" След зареждането на всички 163 топлоотделящи сборки в дейната зона на реактор ВВЕР-1000, експертите пристъпиха към съединяването на реактора. Вече се конфигурират вътрекорпусните устройства, блокът на защитните тръби, покрива на реактора ", изясни началникът на реакторния завод на втори ред на Ростовската АЕЦ Олег Висоцкий.

Подетапът на физическото пускане на Четвърти енергоблок стартира на 6 декември със зареждането на първите ТВС (касети с нуклеарно гориво). Той означи началото на стадия по подготовката на енергоблока за енергийно пускане и начало на изработването на електрическа енергия. След сборката на реактора ще бъдат направени хидравлични проби на реактора, които ще потвърдят готовността на енергоблока за идващите интервенции – извеждане на реактора на минимално контролируемо равнище на мощ. След това ще се реализира поетапно набиране на мощ, по време на което се организират повече от 100 проби и измервания.

След привършване на физическото пускане на новия енергоблок, стартира решаващият стадии на пусковите интервенции – енергийното пускане и началото на подаване на електрическа енергия към потребителите, което е планувано за 2018 година Пускането на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ ще разреши стабилно обезпечаване на енергоснабдяването на целия южен регион на Русия. Сега централата обезпечава 46% от производството на електрическа енергия в района.

Ростовската АЕЦ е филиал на АО " Концерн Росенергоатом ". В централата се експлоатират реактори ВВЕР-1000 с открита мощ 1000 МВт. Първи енергоблок е въведен в употреба през 2001 година, Втори - през 2010 година, Трети – през 2015 година На 6 декември 2017 година бе осъществено физическото пускане на Четвърти енергоблок.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР