В развиващият се глобален пейзаж, предизвикващ доминацията на щатския долар,

...
В развиващият се глобален пейзаж, предизвикващ доминацията на щатския долар,
Коментари Харесай

БРИКС: Русия и Индия сключиха огромна сделка за оръжия – и долара не присъства в нея

В развиващият се световен пейзаж, пораждащ превъзходството на щатския $, разгръщането на други валути набира скорост.

Русия и Индия неотдавна подписаха оръжейна договорка за $4 милиарда, като я уредиха в съответните си локални валути – ход, ориентиран към подкопаване на световния статус на щатския $.

Докладите сочат, че съветски компании са закупили отбранително съоръжение на стойност $4 милиарда от Индия, като договорката е осъществена в индийски рупии вместо в обичайния щатски $. Тази смяна, улеснена посредством сметки във Vostro, бележи отклоняване от зависимостта от USD в интернационалната търговия.

С почти $8 милиарда в сметката на съветския Vostro, половината от които бяха разпределени за неотдавнашната покупка на оръжия, този ход алармира за анти-доларовата позиция на Русия и нейната податливост да понижи зависимостта от американската валута.

Това развиване акцентира по-широката наклонност на дедоларизация, предизвиквайки спекулации по отношение на бъдещето на хегемонията на щатския $. Скорошните търговски покупко-продажби на Русия, в това число съглашение за $260 милиарда с Китай, извършено без присъединяване на $, акцентират възходящата инерция зад настроенията против $.

Междувременно възходът на многополюсните валутни разкази, илюстриран от начинания като напъните на алианса БРИКС за единна валута, съставлява доста предизвикателство за господството на щатския $. В комбиниране с възходящите равнища на дълга и икономическата накърнимост в Съединени американски щати, сцената е подготвена за евентуален спад в цената на щатския $, проправяйки пътя за различни валутни варианти.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР