Развиващите се икономики настояват да сложат край на господството на долара. Но каква е алтернативата?

...
В развиващия се свят на много страни им е писнало
Коментари Харесай

В развиващия се свят на много страни им е писнало от господството на Америка в световната финансова система – и особено от силата на долара

От ЧИНЕДУ АСАДУ, ДЖЕРАЛД ИМРЕЙ, ФАРАЙ МУЦАКА и ПОЛ УАЙЗМАН Associated Press, 19 август 2023 г., 1:08 ч. Китай и Южна Африка се срещат с други страни с нововъзникващи пазари в Йоханесбург, Южна Африка.

Но да се хващаш за кралския долар е по-лесно, отколкото действително да свалиш де факто световната валута.

Доларът е най-използваната валута в глобалния бизнес и има отхвърли минали предизвикателства към своето превъзходство.

Въпреки многократните разговори, че страните от БРИКС пускат своя собствена валута, не се появиха конкретни предложения в навечерието на срещата на върха, започваща във вторник. Развиващите се икономики обаче обсъдиха разширяване на търговията със собствените си валути, за да намалят зависимостта си от долара.

На среща на външните министри от БРИКС през юни Наледи от Южна Африка Пандор каза, че Новата банка за развитие на блока ще търси алтернативи „на сегашните международно търгувани валути“ – евфемизъм за долара. Пандор седеше редом до руския Сергей Лавров и китайския Ма Жаоксу – представители на две страни, които са особено нетърпеливи да отслабят международната финансова сила на Америка влияние.

Групирането на БРИКС датира от 2009 г. Първоначално това беше само БРИК, термин, измислен от икономиста на Goldman Sachs Джим О'Нийл, за да обозначава нарастващите икономики на Бразилия, Русия, Индия и Китай. Южна Африка се присъедини през 2010 г., добавяйки „S“ към името. Повече от 20 държави — включително Саудитска Арабия, Иран и Венецуела — изразиха интерес да се присъединят към БРИКС.

През 2015 г. страните от БРИКС стартираха Новата банка за развитие — алтернатива на доминираните от САЩ и Европа Международни валутен фонд и Световната банка.

„Развиващите се нации жадуват да разхлабят хватката на западното господство и да отворят вратата към нов световен ред, където Изтокът има равно, ако не и по-голямо влияние,“ каза Мартин Семпа, политически активист от Уганда, който защити закон, приет от Уганда тази година, който предписва смъртно наказание за някои хомосексуални действия.

Законодателството накара Световната банка да обяви този месец, че спира нови заеми за източноафриканската държава.

Критиците в развиващия се свят са особено обезпокоени от желанието на Америка да използва глобалното влияние на долара, за да наложи финансови санкции срещу противници – както направи с Русия след нахлуването в Украйна миналата година.

Кенийският президент Уилям Руто възропта тази година относно зависимостта на Африка върху долара и икономическите последици от неговите възходи и падения, докато кенийският шилинг пада в стойност. Той призова африканските лидери да се присъединят към новосъздадена панафриканска платежна система, която използва местни валути в стремежа си да насърчи повече търговия.

„Как щатските долари са част от търговията между Джибути и Кения? Защо?" попита той на среща, под аплодисменти.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва подкрепи обща валута за търговия в рамките на южноамериканския блок Меркосур и за търговия между БРИКС нации.

„Защо Бразилия се нуждае от долара, за да търгува с Китай или Аржентина? Можем да търгуваме с нашата валута“, каза той пред репортери този месец.

Но ако недостатъците на долара са лесно очевидни, алтернативите му не са.

„В края на деня, ако искате да запазите резерва си в безопасност, трябва да го сложите в долара“, каза Даниел Брадлоу, старши научен сътрудник в Университета на Претория и адвокат, специализиран в международните финанси."Ще трябва да вземете заем в долари. Всеки може да види всички проблеми с това, но ако имаше алтернатива, хората биха я използвали. ”

В настоящия момент 96% от търговията в Америка от 1999 г. до 2019 г. е била фактурирана в долари, 74% от търговията в Азия и 79% навсякъде другаде, извън на Европа, която има еврото, според изчисления на изследователи от Федералния резерв на САЩ.

Все пак влиянието на долара върху световната търговия се разхлаби донякъде през последните години, тъй като банките, бизнесът и инвеститорите се насочиха към еврото и китайския юан.

Но 24 години след въвеждането на еврото валута номер 2 в света все още не съперничи на долара за международна значимост: Доларът се използва в три пъти повече транзакции в чуждестранна валута, отколкото еврото, каза икономистът от Харвардския университет Джефри Франкел в проучване миналия месец.

И юанът е ограничен от отказа на Пекин да позволи валутата да търгува свободно на световните пазари.

„Нито една от алтернативите на долара не успя да достигне нивото на господство“, каза Михаела Папа, старши сътрудник в училището по глобални въпроси „Флетчър“ на университета Туфтс. „Така че идеята, че сега, за една нощ, ще имате нова валута от БРИКС, която ще (причина) голямо сътресение — отнема време, изисква доверие... Виждам този път като много дълъг."

Доларът все още има своите поддръжници. В Аржентина Хавиер Милей, който излезе от първичното гласуване в понеделник като фаворит кандидат за президент на общите избори през октомври, призовава доларът да замени песото в страната, което е в затруднение.

В Зимбабве магазинът за алкохол на Lovemore Mutenha се срина, когато хиперинфлацията удари през 2008 г. Той успя да съживи бизнеса едва когато страната изостави местната валута за кошница от валути, доминирани от долара.

„Щатският долар ни върна живота. Не можем без него“, каза 49-годишният Мутенха в работническото предградие Уорън Парк близо до столицата Хараре. „Как може да се направи бюджет със зимбабвийския долар, чиято стойност винаги се променя? Не е стабилна и сме били изгаряни преди.“

През 2019 г. правителството въведе отново зимбабвийската валута и забрани чуждестранни валути в местни транзакции.

Но обновеният зимбабвийски долар се обърка. Щатските долари продължиха да се търгуват на черния пазар и правителството отмени забраната. Сега 80% от транзакциите в страната са в щатски долари.

Министърът на финансите Мтули Нкубе често умолява хората да прегърнат местната валута.

Но дори държавни служители настояват да им се плаща в щатски долари с аргумента, че почти всички доставчици на услуги приемат само зелените пари.

Проспер Читамбара, икономически анализатор в Хараре, каза, че щатският долар "винаги е имал стабилизиращ ефект." Но икономиката на Зимбабве, която има малко индустрия, ниски инвестиции, малък износ и големи дългове, не може да привлече достатъчно долари, за да посрещне нуждите на ежедневната търговия.

Тя има доведе до нишов бизнес по улиците на столицата: продавачите поправят износени или накъсани банкноти от 1 долар срещу малка такса.

____

Imray съобщи от Кейптаун, Южна Африка; Муцака от Хараре, Зимбабве; и Уайзман от Вашингтон. Репортери на AP Кара Анна в Найроби, Кения; Родни Мухумуза в Кампала, Уганда; и Дейвид Билър в Рио де Жанейро допринесоха.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР