В разровеното корито на река Вит са влизали строителни машини,

...
В разровеното корито на река Вит са влизали строителни машини,
Коментари Харесай

Как държавата сама наруши законите си и след това излъга за багерите в река Вит

В разровеното корито на река Вит са влизали строителни машини, както е видно от фотосите.

[Риболовен клуб Балканка] Историята с багерите в река Вит до градежа на новата права от автомагистрала " Хемус " единствено за три дни доби смешен, в случай че не и драматичен тип. Поне четири държавни институции излязоха с позиции, откакто сигналът на рибарски клуб " Балканка " за нелегално копаене в коритото на реката закупи гласност. И всички те си противоречаха.

Хем се иззема баластра, но няма контракт за концесия, хем има позволение за прилагане на воден обект, но то е за различен терен, хем се почиства коритото на реката, само че няма определена за това компания, хем няма нищо общо със градежа на автомагистрала " Хемус ", само че пък тъкмо там има позволение за построяването на мост и така нататък Накрая се включи и министър председателят Бойко Борисов, който напълно обезсмисли опитите за оправдания на институциите, защото от диалозите му стана ясно, че държавната " Автомагистрали " е копала без позволение в реката.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Незаконното копаене

Според " Балканка " проблемите в проблема са няколко. Първо - това е предпазена зона и не може да се употребява за извличане на баластра. Второ - даже да не беше, за такава активност е нужно да има контракт за концесия, а подобен няма. И трето - нерегламентираното копаене може да докара до наводнения. Извън всичко това съгласно Димитър Куманов от " Балканка " речната баластра е несъответствуваща за строителството на пътища, защото е прекомерно разнородна.

Съмненията на сдружението са, че от реката се взима материал - точно баластра, който да се употребява в градежа на северната автомагистрала. От началото на ноември " Балканка " подават сигнали към институции, измежду които и Басейнова дирекция " Дунавски регион " (БДДР) и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен, само че причинител не е открит от ведомствата.

Объркани пояснения

Първата версия на страната бе, че е имало копаене на баластра. " Капитал " разполага с отговор на сигнал на " Балканка " от страна на БДДР от 8 ноември. В него е посочено, че специалистите са установили в реката над моста при път I-4 следи от тежка машинизация и че е осъществено изземване на баластра. По време на инспекцията обаче нямало техника на място и по тази причина не можело да се разбере кой е причинителят. Тази зона е оповестена за предпазена през 2010 година от Министерство на околната среда и водите, като в заповедта е посочено, че разкриването на нови баластриери в речните корита и речните тераси е неразрешено.

На 15 ноември, след нов сигнал на " Балканка ", от басейновата дирекция разгласяват известие, че се открива процедура за позволение за прилагане на лекомислен воден обект, с цел да се строи мост при км 89 на автомагистрала " Хемус ". Това става като част от процедурата по позволение за градеж на този мост, само че действително там " Автомагистрали " към момента не строят - тяхното позволение е за сектор от 94+960 до 96+600 км.

Втората версия на страната е, че се почиствала реката. В понеделник БДДР и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен, изпратиха прессъобщение, в което написа, че било " установено осъществяване на действия по разчистване на наносни отсрочения ". Областният шеф на Ловеч Ваня Събчева била изпратила " съобщение ", че такива стартират. Според информация в профила на купувача на регионалната администрация обаче подобен търг не е имало, а това е наложително изискване за избирането на компания, която да извърши активността.

Във вторник заран пристигна и трета версия. Министър-председателя Бойко Борисов се включи с видеообиколка през фейсбук, от която стана ясно, че изкопите в реката имат общо с държавната компания " Автомагистрали ". В клипа той пита чиновник, работещ по " Хемус ", следното: " Тука ли сте пипали вие баластрата ", а отговорът е " " Не сме пипали нищо. " След което Борисов споделя: " Как не. Казал съм - санкции, актове, на регионални, на всички да издадат. Още веднъж да ме скарате с еколозите, ще видиш какво ще ви направя. " И добавя: " Хубаво сте я почистили, но сте попрекалили. Затова в този момент да ви излязат инспекциите, ще ви глобя всичките. "

При което служителят признава пред премиера, че са почиствали реката. " Не сме копали надолу, с цел да нарушаваме основата, и сме лишили слой. Тук имаше наноси острови. Ние, с цел да изградим това оборудване, би трябвало да вкараме пилотни машини. Тези 50-тонни греди се инсталират с 200-тонни кранове. Трябва площадка като летище. Ако не се направи тази промяна ", споделя той, като засяга въпросния мост от разрешението нагоре.

" Балканка " са снимали един от камионите, който излиза от Вит. Той е на компания " Мони 7 ". Според изявление на шефа Огнян Звездев от юни 2019 година, оповестено в уеб страницата itrucks.bg, компанията е подизпълнител по сектора на " Хемус " сред Ябланица и Боаза, който беше открит преди локалните избори

[Риболовен клуб Балканка]
От държавния пресцентър прецизираха за " Капитал ", че служителят е инж. Калин Борисов, съветник на " Автомагистрали ". Той е взел участие в строителството на лота сред Ябланица и Боаза, който обединяване на " Хидрострой " приключи преди локалните избори. Сега неговата експертиза се употребява в сектора на държавното сдружение, като Калин Борисов има подписан цивилен контракт с " Автомагистрали ".

Тези обстоятелства обаче вършат случая още по-заплетен. От " Автомагистрали " в понеделник отхвърлиха пред " Капитал " видяните камиони и багери в река Вит да са техни или на техен снабдител, като прецизираха следното: " Дружеството не е желало позволение за извличане на баластра от р. Вит и не разполага с такова. " От Агенция " Пътна инфраструктура " също обявиха, че не са възлагали осъществяването на никакви действия, свързани с построяването на сектор от " Хемус ", край река Вит.

В последна сметка се оказва, че държавната компания е копала реката без разрешение, само че не е ясно кой е взел това решение.

Какво следва

Димитър Куманов изясни пред " Капитал ", че приготвят тъжба до Европейската комисия по проблема. " Необходимостта от почистване би трябвало да е открита и да е оценено още до момента в който се готви планът на автомагистралата. Освен това би трябвало да попада в така наречен " Райони със повишен евентуален риск от наводнения " - тогава би трябвало да се чисти, и то би трябвало да е планувано като мярка в проекта за опасности от наводнения ", споделя той. По неговите думи нищо от това, което би трябвало да се предприеме по процедура, не се е случило.

Притесненията му са, че страната може да оправдае сходно копаене в реките по цялото продължение на правата от " Хемус ", която е дълга 134 км.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР