В разрез със закона никой освен престъпниците няма да знае

...
В разрез със закона никой освен престъпниците няма да знае
Коментари Харесай

Всички ефективни присъди в държавата вече са секретни


В прорез със закона никой с изключение на нарушителите няма да знае кой на какво е наказан даже на първа и втора инстанция

Тенденцията за тотално засекретяване на активността на трите управляващи доближи нови висоти. Присъдите по наказателните каузи на всички инстанции, с които подсъдимите се осъждат на затвор, към този момент са загадка. Това е решила комисията " Професионална подготовка и осведомителни технологии " на Висшия правосъден съвет. 

В прорез със закона тя е наредила на всички съдилища да преустановят публикуването в онлайн регистрите на присъди, с които е наложено дейно изтърпяване на санкции " отнемане от независимост ". Това се вижда от протокола от съвещанието на комисията на 1 ноември. От няколко съдилища потвърдиха пред " Сега ", че са получили дубликат от този протокол и към този момент извършват напътствията. Реално за това, че някой е наказан дейно, към този момент ще се схваща едвам в случай че и откакто той бъде вкаран в пандиза. 

Комисията на Висш съдебен съвет се базира на скандалните последни промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които влязоха в действие на 5 ноември. Както " Сега " написа, в тях има възбрана правосъдните решения на последна инстанция да се качват онлайн, преди прокуратурата да уведоми съда, че наказаният е задържан. Идеята била да се понижи рискът от бягство на нарушителите и да се подсигурява, че наказаните ще лежат в пандиза. Абсурдността и безсмислеността на смяната идва от това, че наказаните не чакат на онлайн регистрите, с цел да видят наказването си, а ще бъдат известени най-малкото от юристите си. Комисията самоволно уголемява обсега на закона и до присъдите на първа и втора инстанция, които не са дефинитивни и могат да се апелират.

Всички адвокати, с които " Сега " се свърза, са безапелационни, че става дума за непозволено разширително пояснение на закона от комисията на Висш съдебен съвет, която няма такова право. Членове на Висш съдебен съвет обявиха, че са възмутени от дейностите на сътрудниците си.

Комисията на Висш съдебен съвет, която е взела решението за ограничението на публичността, се управлява от някогашната прокурорка Калина Чапкънова. В нея влизат още двама прокурори - Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова, и трима съдии - Боряна Димитрова, Даниела Марчева и Севдалин Мавров. На съвещанието на 1 ноември, когато е взето неуместното решение, Мавров е отсъствал. " Сега " опита да се свърже с Чапкънова, само че телефонът й беше изключен. Колежката й Мутафова, която отговори на позвъняването, твърдеше, че на 1 ноември комисията не е вземала такова решение. 

" Това е потресаващо непропорционална мярка, която не може да реализира никаква цел, с изключение на да лиши обществото от право на информация ", съобщи юрист Александър Кашъмов от Програма " Достъп до информация ". Според него по този начин от обществото тотално се скрива методът, по който се движи битката с престъпността, и това дали се раздава правдивост. " Каква генерална предварителна защита ще се реализира, когато хората няма да знаят кой на какво се осъжда, по какъв начин ще работи възпиращият резултат на присъдите? Това е цялостен парадокс - хем се лимитира правото на обществото на достъп до информация, хем не се вземат ограничения, с цел да се попречват бягствата на наказани хора, т.е. обществото губи два пъти, губи на квадрат ", счита той. 

" Във века на връзките разсъдъкът е да има мигновена топла връзка сред съда, който постановява решението, и прокуратурата. Това може да стане за секунди и е въпрос на обикновена организация. По остарял тоталитарен инстикт, вместо да се подхващат подобен вид дейности, се избира да се ограничи главното конституционно право на достъп до информация. В нашата страна, когато възникне проблем, тези, от които зависи решаването му, потеглят да го вземат решение посредством ограничение на правата на хората, а не посредством възстановяване на организацията и потенциала на институциите ", сподели пред " Сега " юрист Михаил Екимджиев. 

И висши съдии, до които " Сега " се допита, обясниха, че " законът споделя друго " и комисията на съвета не е права. " Нещо са объркали сътрудниците ", споделиха те. Според тях ограничаването се отнася единствено за присъдите на трета инстанция. 

Промените на Наказателно-процесуален кодекс, свързани с публикуването на правосъдните актове, са измежду текстовете, прокарани скоростно преди лятната почивка на Народното събрание. Специално тази корекция е импортирана сред двете четения от трима депутати от ГЕРБ - Данаил Кирилов, Йорданка Фикирлийска и Анна Александрова. " Решаването на проблемите с бягството от правораздаването изисква сложен метод. Възможностите за използване на ограничения за насила във висящия углавен развой не могат да препятстват осуетяването на осъществяване на наказванията, наложени с влезнала в действие присъда. Затова се предлага отсроченото им обявяване ", написа в претекстовете им.

БЕГЪЛЦИ

От 1 януари 2015 година до 1 януари 2017 година 821 наказани са съумели да избягат след оповестяването на присъдата им. 471 от тях са задържани и изпратени в пандизите. Останалите 350 души са в неопределеност. В дългата върволяк бегълци са дупнишките братя Галеви и Илиан Тодоров от Перник, наказан за две убийства пред дискотека " Соло ". Там е някогашният служител на реда Александър Вълков, наказан за ликвидиране след развой, проточил се 17 година При това преди 2 година Вълков персонално чу окончателната си 7-годишна присъда във висшия съд и прокуратурата не направи нищо за задържането му.

 

 

segabg.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР