В разрез с правилата за публичност на правораздаването Върховният касационен

...
В разрез с правилата за публичност на правораздаването Върховният касационен
Коментари Харесай

ВКС ще крие ефективните присъди от обществото, но не и от престъпниците

В прорез с разпоредбите за гласност на правораздаването Върховният касационен съд (ВКС) към този момент няма право да разгласява неотложно на уеб страницата си ефикасните присъди, които постановява. За следващото неразбирателство, облечено в закон от ГЕРБ и съдружните му сътрудници с смяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които са в действие от 5 ноември, се разбра от известие на Върховен касационен съд във вторник, написа в. „ Сега “.

Според новия текст висшият съд няма да разгласява на уеб страницата си актове за налагане на наказване "лишаване от независимост ", до момента в който прокурор не го уведоми, че бъдещият пандизчия е хванат и са подхванати дейности по осъществяване на наказването му. Идеята на тази законодателна смяна е да се минимизира рискът от бягство на нарушителите и да се подсигурява, че наказаните ще лежат в пандиза. Това, че нарушители заобикалят наказванията си, е измежду честите рецензии в отчетите на Брюксел. В 7-дневен период след изговаряне на присъдата прокурорът би трябвало да е почнал осъществяването на наказването, само че действително той може да се задейства и след седмици.

Проблемът е, че с поправката се нарушава правилото на прозрачността на правораздаването. "Абсурдното е, че неинформирана ще бъде само обществеността, само че не и наказаните, тъй като надали те чакат да се срещнат с окончателното правосъдно решение от интернет регистрите. Най-малкото юристите им ще знаят каква е присъдата ", разясниха магистрати. А и на уеб страницата на Върховен касационен съд ще се вижда, че на дадена дата има предписан акт. Това ще е сигнал, че става дума за дейно наказване, защото в останалите случаи и самият акт на висшите съдии ще е качен онлайн.

Поправката надали би издържала пред Конституционния съд. От Върховен касационен съд към този момент взеха решение да сезират съда за други противозаконни ремонти, само че тази към този момент не е попаднала в полезрението им.

Както "Сега " писа преди време, от 1 януари 2015 година до 1 януари 2017 година 821 наказани са съумели да избягат след оповестяването на присъдата им. 471 от тях са задържани и изпратени в пандизите. Останалите 350 души са в неопределеност. В дългата върволяк бегълци са дупнишките Братя Галеви и Илиан Тодоров от Перник, наказан за две убийства пред дискотека "Соло ".

През 2015 година основният прокурор Сотир Цацаров предложи и Народното събрание одобри промени в Наказателно-процесуален кодекс, съгласно които на наказаните със възбрана да напущат страната се лишават персоналните документи и се издават заместващи. И до момента обаче тази мярка не работи, тъй като за нея трябват освен промени в Наказателно-процесуален кодекс, само че и в Закона за персоналните документи, което още не се е случило. "В тази връзка ще бъдат подхванати дейности за разискване на законодателни промени в идващото Народно заседание ", обявиха от Министерство на вътрешните работи тъкмо преди старта на новия парламент. И до момента обаче това не е направено.

Промените на Наказателно-процесуален кодекс, свързани с публикуването на правосъдните актове, са измежду текстовете, прокарани скоростно преди лятната почивка на Народното събрание. Специално тази корекция е импортирана сред двете четения от трима депутати от ГЕРБ - Данаил Кирилов, Йорданка Фикирлийска и Анна Александрова. "Решаването на проблемите с бягството от правораздаването изисква сложен метод. Възможностите за използване на ограничения за насила във висящия углавен развой не могат да препятстват осуетяването на осъществяване на наказванията, наложени с влезнала в действие присъда. Затова се предлага отсроченото им обявяване ", написа в претекстовете им.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР