В разпространена сред чужденците в Мелбърн листовка, отпечатана на македонски

...
В разпространена сред чужденците в Мелбърн листовка, отпечатана на македонски
Коментари Харесай

Мелбърн: Македонците в Австралия разпространяваха листовки „на македонски диалект на българския език”

В публикувана измежду чужденците в Мелбърн брошура, отпечатана на македонски акцент на българския език, се твърди, че Комунистическата партия в Австралия е единствената партия в Британската общественост, която пази ползите на всички чужденци, в това число македонците.

Това се споделя в писмо на Генералната прокуратура в Канбера до вътрешния министър на Австралия от март 1935 година, с чийто текст се срещна БГНЕС.

„ През септември 1934 година ни оповестиха, че група македонци в Мелбърн са подали молба до полицията за позволение за основаване на Македонски политически клуб.

Жалбоподателите показват копие от конституцията и устава на Съюза на македонските политически организации на Съединени американски щати и Канада и декларират, че препоръчаният клуб ще одобри сходна конституция.

Основните точки в конституцията се отнасят до свободата на Македония и образуването на Македонска република ”, се споделя в документа.

От прокуратурата обръщат внимание, че измежду чужденците в Мелбърн са били публикувани „ листовки, отпечатани на македонски акцент на българския език ”, в които се твърди, че Комунистическата партия в Австралия е единствената партия в Британската общественост, която пази ползите на всички чужденци, в това число македонците.

Уточнява се, че е потърсена информация „ оттатък океана по отношение на опцията македонското придвижване да бъде въодушевено от Коминтерна ”, защото на управляващите тогава е било добре известно, че Комунистическата партия се стреми да употребява сходни национални политически клубове за реализиране на своите цели.

„ Ние сме добре осведомени с македонския въпрос и не изпускахме от взор опцията подобен клуб да се трансформира в люпилня за македонски революционни заприказва и по този метод да въвлече Общността в интернационален спор ”, се споделя още в писмото.

В него се акцентира, че няма правно съображение да се откаже основаването на подобен клуб, само че управляващите в Австралия ще наблюдават от близко активността му и ще осведомят навреме вътрешното министерство „ за всяко развиване ”. /БГНЕС.

Канбера / Австралия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР