В разпростнанени до медиите позиции Министерството на труда и социалната

...
В разпростнанени до медиите позиции Министерството на труда и социалната
Коментари Харесай

Разтревожени, че ще им отнемат децата родители изпразниха три училище в Сливенско

В разпростнанени до медиите позиции Министерството на труда и обществената политика (МТСП), Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) и Министерството на образованието и науката (МОН) " изрично опровергават публикувани погрешни изказвания за наложително лишаване на деца ".

Дезинформацията, че децата им ще бъдат отнети, е публикувана измежду фамилии в Сливен, Ямбол и Карнобат. В три учебни заведения от община Сливен през днешния ден е бил преустановен образователният развой, тъй като родителите са взели децата си от учебно заведение, заяви за Българска телеграфна агенция Милена Чолакова, шеф на Регионалното ръководство на образованието (РУО)-Сливен. Причината за дейностите на родителите са клюки, че обществените служби са извели няколко деца от фамилиите им.

" Бихме желали да успокоим всички родители, че дирекциите " Социално подкрепяне " и отделите " Закрила на детето " не възнамеряват такива дейности. Призоваваме всички фамилии да не се поддават на провокации, които целят всяване на боязън и суматоха ", написа в позицията на МТСП.

От двете министерства и АСП приканват при подозрения и терзания родителите да се обръщат за информация и подпомагане към институциите - локалните дирекции " Социално подкрепяне " и отделите " Закрила на детето ", учебните заведения, районните ръководства на образованието и полицията.

Спрени са били образователните часове в Шесто главно учебно заведение " Братя Миладинови ", Осмо главно учебно заведение " Юрий Гагарин " в Сливен и в учебно заведение " Паисий Хилендарски " в село Тополчане. В тях доминират учениците от ромски генезис. " Учебният развой на следващия ден ще бъде възобновен, работим с родителите, с цел да ги убедим, че няма заплаха за децата им ", сподели Милена Чолакова.

В същото време министърът на образованието Красимир Вълчев разгласи в същата община, където участва на откриването на образователна работилница в професионалната гимназия по текстил и облекло " Добри Желязков ", че близо 44 хиляди деца са били записани в учебно заведение за две години, след работата на екипите по Механизма за връщане в образованието. Приблизително 4 хиляди са отпаднали вторично, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

От пресцентъра на община Сливен разпространиха известие, че новината за изведени от обществените служби деца, е подправена. Изпълняващият длъжността кмет Румен Иванов е призовал жителите на Сливен да не се поддават на провокации и е показал, че става дума за изкуствено нагнетяване на напрежението и незаконна корист със страховете на хората.

Министърът на образованието Красимир Вълчев по-късно разяснява, че се спекулира със страховете на хората в кварталите с централизация на ромско население, основава се подстрекателство, че ще им бъдат отнети децата и не би трябвало да ги пускат на учебно заведение. " Такъв случай имаше и в София и явно става въпрос за добре проведени групи ", сподели той.

ОТ МТСП напомнят, че предприемането на краткотрайна мярка за протекция " настаняване на дете отвън фамилията " се постанова само с решение на съда, освен това единствено при експлицитни учредения, избрани в Закона за протекция на детето. В законодателството, което ще влезе в действие от 1 януари 2020 година не се планува смяна на този принцип.

Регионалните структури на Министерството на образованието и науката ще предизвикват спомагателни диалози с учители и родители по отношение на разпространяването на дезинформация измежду учениците и техните фамилии, обвързвана с изрично погрешни изказвания за наложително лишаване на деца. МОН не може да допусне учебните заведения да бъдат обект на такава офанзива, чиято цел е основаване на напрежение и втълпяване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена офанзива към една от най-важните задания пред просветителната система и напъните на цялата общественост –
всяко дете да посещава учебно заведение.

Призоваваме при подозрения и терзания родителите да се обръщат за информация и подпомагане към институциите – учебно заведение, районно ръководство на образованието, структури на МТСП и Министерство на вътрешните работи.

МОН е алармирало способените органи за получените сигнали за проведени акции по отписване на възпитаници от учебни заведения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР