В размяна на тежки обвинения за сливане на партия и

...
В размяна на тежки обвинения за сливане на партия и
Коментари Харесай

Престрелката с „роднински” схеми между ГЕРБ и БСП

В замяна на тежки обвинявания за обединение на партия и локална власт се трансформира присъединяване на Стоян Мирчев (БСП) и Тома Биков (ГЕРБ) в студиото на „ Тази сутрин” по бТВ. И двамата депутати пристигнаха, готови със схеми, показващи схеми на роднински назначения в общини на „ противниковата” политическа мощ.

Модата да се демонстрират схеми на обвързаностите на едно или друго място в страната потегли от Елена Йончева, която нападна някогашния енергиен министър Делян Добрев с изказванието, че кадрува в общината на родния си град Хасково и там е основал паралелна конструкция от свои близки и родственици. Вчера офанзивата продължи с изказвания за сходни обвързаности на Томислав Дончев с хора на основни позиции в Габрово.

Стоян Мирчев се похвали, че единствено до през вчерашния ден по обед Българска социалистическа партия са получили над 70 сигнала за сходни практики и най-вероятно общата численост към този момент е над 100, като всички те ще бъдат тествани.

„ Във всяка община в България обстановката е една и съща – там, където ГЕРБ имат кметове, където депутатите им оказват напън, те просто приватизират общините”, акцентира социалистът.

По думите му назначените по този метод „ другари, кумове и свекърви” постоянно се оказват на значими постове с достъп до публичен запас без нужната експертиза и без конкурс. Мирчев призна, че в тази ситуация с брата на Томислав Дончев не е бил необходим конкурс, само че е реалност, че е застанал отпред на общинско дружество с бюджет от 1 млн. лева Според народния представител вицепремиерът е непосредствен до кметицата на Габрово и е оказал напън.

„ Какво става в Силистра – ситуацията е същото”, разгласи Мирчев и сподели нова скица – с общински съветници и родственици, назначени в общински компании, в художествената изложба, в дирекция в общината и други. Голяма част – без конкурс. Освен това, локалният водач на Българска социалистическа партия в Силистра бил заплашван от общински консултант на име Ганчо, „ че до два месеца ще се разправя с него”.

Със скица в ръка в студиото пристигна и Тома Биков от ГЕРБ. Според него в Българска социалистическа партия има образувана „ морална милиция”, като обаче всичките сигнали за шуробаджанащина в общините, за които приказват социалистите, по този начин и не са стигнали до прокуратурата (макар най-малко за Хасково сигнал да има - б.р.).

Имало и глупости, направени, за да се „ раздуе” оповестената скица – измежду упоменатите през вчерашния ден била съученичката на брачната половинка на някогашен народен представител от ГЕРБ, която работела в габровската община.

Въпреки това забърканите в свадите хора щели да подадат оставки, стана ясно от думите на народния представител.

Биков сподели какво се случва в Община Брегово, ръководена към този момент 5 мандата от социалиста Милчо Лалов. Жена му била учителка в детската градина, сватята – леличка, снахата – счетоводител, сватът – водач на домакински обществен патронаж и катафалка, сестрата на снахата – хазаин в център за настаняване от фамилен вид, шуреят – защита.

Отново в Брегово работели следните родственици на депутата Цветан Топчиев (БСП): дамата – счетоводител в Дома за възрастни хора с умствена назадничавост, синът – в комплексното административно обслужване на общината, братът – основен експерт отбранителна и мобилизационна подготовка, дамата на брата – шеф на предпазено жилище, племенникът – в общински отдел.

„ Г-жа Нинова споделя за този кмет: Брегово не е просто „ червена” цитадела. Това е място, което носи силата на концепциите, силата на характерите. Прекрасна работа за хората от общината – евентуално тези хора”, иронизира я Биков. По думите му няма по какъв начин при сходно изброяване да се твърди, че всяко предопределение е непозволено и в такива случаи думата би трябвало да има прокуратурата.

„ Позицията на честен стожер е доста тежък кръст – той притегля вниманието към този, който е честен стожер”, акцентира Биков и запита задочно Елена Йончева дали по времето, когато е съжителствала със Сергей Станишев, е получавала за филмите си финансиране от Пловдивския панаир на Георги Гергов от Българска социалистическа партия. Биков напомни и че като енергиен министър Румен Овчаров е назначил в АЕЦ „ Козлодуй” Иван Генов, на който е кум.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР