В различните страни от Европа предпочитанията към изкуствените коледни елхи

...
В различните страни от Европа предпочитанията към изкуствените коледни елхи
Коментари Харесай

Българинът отделя между 100 и 110 лв. за изкуствена елха

В другите страни от Европа желанията към изкуствените коледни елхи са разнообразни, само че най-търсеният цвят си остава зеленият. Различия има и при формата, размера, украсата, както и в бюджета, който отделят фамилиите в другите страни.

Това сочи изследване на българска фабрика за пластмасови коледни дръвчета, направено в няколко европейски страни - България, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Македония, Словения, Австрия, Босна и Херцеговина, Словакия и Чехия.

При покупката на изкуствено коледно дърво фамилиите държат най-вече на това да е оптимално близо до естественото. На второ място е височината, а на трето - цената. Във всички 12 страни най-често поръчваната елха е висока 2,20 метра. Семействата, които употребяват изкуствени елхи, ги сменят най-често на пет години и рядко след 10-ата, сочи проучването.

Колко пари сме склонни да похарчим за елха?

Според изследването българинът тази година отделя повече средства за покупка на коледно дръвче, което е приблизително сред 100 и 110 лв.. Приблизително същата сума залагат в фамилния бюджет за елха и в Румъния, Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина. С към 20% повече отпускат в Унгария, Словакия, Чехия и Хърватия, а най-вече – в Словения и Австрия.

Кога фамилиите украсяват елха?

В Хърватия, Унгария, Австрия, Словения, Словакия и Чехия това се прави още в средата на ноември и се прибира след 20 януари. В Сърбия, Северна Македония, България, Румъния, Босна и Херцеговина елхата се украсява по-късно - при започване на декември, а украсата се смъква по-рано – сред 6 и 15 януари.

Зелените елхи

Най-популярният цвят във всички страни за елха е зеленият. Най-много се търсят дръвчета, които наподобяват естествените. Любопитно е, че в страни като Австрия, Унгария, Словакия и Чехия фамилиите избират еднакъв цвят както за елха, по този начин и за коледната декорация. Това е нещо, което не е особено за страните на Балканите.

"Заснежените " елхи

На второ място по известност са „ заснежените” елхи. Те са посипани със сняг, а клоните им са натежали и обърнати надолу, както е и в природата. Те най-вече се търсят в Австрия, Унгария, Чехия, Словения и Словакия. През последните години интерес към тях има и у нас.

Цветните елхи

На елхите в алено, синьо, розово и оранжево към момента се стопират фамилии и търговски центрове в Северна Македония и Хърватия, въпреки че модата им сякаш към този момент отшумява.

3D елхи

През предходната година най-популярният модел елха в множеството изследвани страни е 3D елхата, който е най-близо до естествената и наподобява на борчетата в скандинавските страни. 3D елхата е зелена, обемна, с триизмерни иглички и прилича същинска.

Вторият най-предпочитан модел елха е "жилковата " и това е моделът, който е най-търсен в Румъния.

Изследването, предоставено на Българска телеграфна агенция, е за интервала ноември 2018 - ноември 2019 г
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР