В Разград днес започва традиционният Панаир на киселото мляко и

...
В Разград днес започва традиционният Панаир на киселото мляко и
Коментари Харесай

В Разград започва традиционният Панаир на киселото мляко

В Разград през днешния ден стартира обичайният Панаир на киселото мляко и Фестивалът на националните обичаи и художествени занаяти. Той ще продължи до 24 юли и за поредна година ще събере в града стотици посетители, пристигнали да се допрян до традициите и обичаите на разнообразни нации, да опитат от вълшебното кисело мляко, приготвено от сръчните ръце на капанците. Това заяви за Българска телеграфна агенция шефът на дирекция "Култура, спорт, туризъм " в общината Виолета Антонова.

През годините в нашия град са идвали реализатори от доста континенти. В тазгодишното - 18-то издание на най-привлекателното и само по рода си в страната събитие, културата, танците и музиката на своите страни ще покажат сформира от Русия, Чили, Канарските острови, Китай и Грузия, сподели Антонова. Българският фолклор ще бъде показан от Детска танцова школа "Хорце " и Танцов клуб "Абритус ". Групите ще пеят и танцуват на сцената на площад "Момина чешма ", а при дъждовно време - в залата на Общинския културен център. Вечерните концерти и през трите фестивални дни ще са предхождани от дефилета на съставите. Пъстър финален гала-концерт ще зарадва разградчани и гостите на града на 24 юли след финалното дефиле, което по традиция се повежда от Краля и Кралицата на Панаира и Фестивала.

В първия ден на панаира в Художествената изложба проф. д.с.н. Цонка Пеева ще направи научна презентация на тематика "За биволското мляко и човешкото здраве ". В Етнографския музей ще отвори порти детската работилница "Първи стъпки в занаята ". С помощта и упътванията на майстори на национални художествени занаяти децата ще рисуват върху керамични произведения, ще се учат на разнообразни тъкачески техники, ще създават амулети за здраве и триумфи от естествени и еко материали.
Във фоайето на Общинския културен център жителите и гостите на лудогорския град ще могат да прегледат авторската галерия "Ракурси на Минка Христова от Панаира и Фестивала ".

Акцент в програмата на втория ден на панаира е състезанието за домашно приготвено кисело мляко, обичайни ястия и десерти с мляко, който се организира в достоверната атмосфера на Етнографския музей в старинния квартал "Вароша ". Гостите и участниците в кулинарната демонстрация ще се насладят и на богата фолклорна стратегия от празничната традиция на етнографската група "Капанци ".

Младежките танцови обединения при национално читалище "Напредък 1901 " ще показват на открита сцена на централния площад в града ревю-спектакъл. Авторските дрехи от първокачествен кенар с български шевици и знаците на старобългарската глаголица са на дизайнера Валентин Калайджиев от Велико Търново.

Съпътстваща стратегия е планувана и на третия панаирен ден. Малки художници ще изобразят върху белия лист своите усещания от Панаира в състезанието за рисунка "Фестивалът на млякото и традициите ". Традиционна изява в празничния плакат е и занимателното съревнование "Да вършим таратор, а не гнет ". В конкуренцията умелост и експедитивност ще покажат тимове от гостуващите танцови сформира.

През трите празнични дни в целодневния базар свои произведения ще оферират близо 90 майстори-занаятчии от разнообразни краища на страната. Площадът в центъра на града ще бъде пъстър с творби от керамика, красиви дърворезби и икони, пчелни артикули. На сергиите ще има още ръчно направени кукли и произведения от кожа, украшения за национални носии, произведения от кратуни, ковано желязо и други
По мотив културното събитие кметът доктор Валентин Василев и екипът му ще посрещнат делегации от побратимените на Разград градове Витенберге, Слобозия, Одунпазаръ, и Димитровград /Цариброд/.
Панаирът на киселото мляко и съпътстващият го Фестивал на националните обичаи и художествени занаяти е самобитен мост сред традициите и актуалния метод на живот, разяснява Виолета Антонова. Тя посочи, че със своя нюанс събитието всяка година събира стотици фенове на обичайния български артикул, художествените занаяти и екзотичните ритми. Очакваме и тази година многочислени български и задгранични посетители да запълнят площадите и улиците на града и три дни Разград още веднъж да се трансформира в интернационален културен и панаирен център, добави Антонова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР