В Разград да бъде изградена лаборатория за изследвания на проби

...
В Разград да бъде изградена лаборатория за изследвания на проби
Коментари Харесай

Директори предлагат изграждане на лаборатория в Разград за изследвания на африканската чума

В Разград да бъде построена лаборатория за проучвания на проби за африканска чума. Това оферират шефовете на горски и ловни стопанства в района, оповестиха от регионалната администрация след работна среща по отношение на ограниченията против разпространяването на заболяването.

Инж. Пламен Колев от Държавното горско стопанство в Разград, инж. Тони Димитров от ДГС Сеслав и инж. Кирил Колев от Държавно-ловно стопанство "Воден Ири Хисар " уверили, че ползват в деяние всички ограничения против разпространяването на африканската чума, само че изтъкнали като главен проблем забавянето на резултатите от взетите проби от отстреляни диви свине.

Пред управлението на Министерството на земеделието и храните ще се упорства още за даване на горските стопанства на мобилни хладилни камери, в които да се съхраняват прасетата, чиито проби още не са изследвани, съобщи Българска телеграфна агенция.

На срещата е било взето решение и да се предложи на земеделското министерство, в случай че се наложи възбрана на лова, тя да е частична, единствено във връзка с гонки за прасета, не и за самостоятелен отстрел на прасета и на други типове дивеч. В противоположен случай може да се стигне до стопански загуби и интернационалните проблеми, защото ловните стопанства имат авансово поети задължения към задгранични клиенти, декларирали специалистите.

Директорите на държавните стопанства настояли още да се обърне внимание на ловните дружинки да съблюдават ограниченията за предварителна защита на африканската чума, да правят огледи на секторите за водопой и други, по този начин, както това се прави в държавните стопанства. Те предложили също с министерско решение в държавните гори и с общински наказания в общинските гори да бъде въведена възбрана за посещаване в горите на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски артикули, защото може да станат преносители на болестта.

Областният шеф на Разград Гюнай Хюсмен ще показа предложенията на шефовете на горски и ловни стопанства в района посредством непрекъснатата регионална епизоотична комисия пред виновните ведомства, допълват от институцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР