В разговор с премиера на Северна Македония Зоран Заев, гръцкият

...
В разговор с премиера на Северна Македония Зоран Заев, гръцкият
Коментари Харесай

Мицотакис-Заев: Спазването на Договора от Преспа е ключово за влизане в ЕС

В диалог с премиера на Северна Македония Зоран Заев, гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис акцентира значимостта на спазването на Преспанското съглашение, в случай че балканската страна желае да реализира задачата си да стартира договаряния за присъединение с Европейския съюз.

Мицотакис и Заев имаха частна среща в коридорите на форума „ Солун 2019 ” – бизнес събитие, проведено от Федерацията на промишленостите на Гърция.

Според “Катимерини ” двамата са разискали неотдавнашното решение на Европейския съвет да не утвърди започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз със Скопие, заради ветото на Франция.

Мицотакис удостовери поддръжката на Гърция за разширението на Европейски Съюз и за включване на страни от Западните Балкани, като съобщи, че това ще ускори мира, стабилността и просперитета в района.

Съобщава се, че двамата държавници са се съгласили, че усилването на добросъседските връзки и районното съдействие са главните критерии както за всички стадии на процеса на присъединение, по този начин и за възстановяване на двустранните връзки.

Коментирайки събитието в Туитър, американският дипломат в Гърция Джефри Пайт загатна „ отличната полемика със Зоран Заев по отношение на мощната поддръжка на Съединени американски щати за присъединението на Северна Македония към НАТО, Европейски Съюз и значимата роля, която Гърция играе в това евроатлантическо бъдеще посредством засилено съдействие в региона на защитата и сигурността, енергетиката, търговията и вложенията. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР