В разгорещена полемика по телевизия Европа икономистът и юрист Борислав

...
В разгорещена полемика по телевизия Европа икономистът и юрист Борислав
Коментари Харесай

Борислав Цеков размаза лъжите на Безлов за хазарта

В разгорещена дискусия по телевизия " Европа " икономистът и правист Борислав Цеков съумя да размаже лъжите на Тихомир Безлов за хазарта. Двамата бяха поканени да разясняват новия законопроект, препоръчан от Валери Симеонов, съгласно който би трябвало да се ограничи рекламата и продажбата на билети за лотарийни игри.

" В този съответен случай това е следващият депутатски законопроект, който не минава през предварителна оценка на влияние, не дава разбор на обществените и фискалните резултати. Останах сащисан, като прочетох в претекстовете, че законопроектът няма да има никакви последствия за бюджета. Когато става дума като цяло за игралната промишленост, която за предходната година е внесла малко над 130 млн. лв. в бюджета. Такъв е методът - неекспертен, без съществено разискване ", разяснява Борислав Цеков.

В този миг Тихомир Безлов се опита да вземе думата, нападайки: " Аз не съм представител на лобито на
хазарта, като господина. "

Но получи подобаващ отговор: " Вие сте доста явен, лобито на Сорос и на цялата група платени, непознати сътрудници в България. "



Борислав Цеков безусловно разруши тезите на Тихомир Безлов, който се опита да отбрани концепциите си за ограничение на рекламата на
лотарията и хазарта с неразбираема информация.

" Откъде ги взимате тези данни, аз съм правист и обичам да приказвам с данни. По данни на Европейски Съюз този пазар на игралната промишленост - общият размер е към 89 милиарда евро, резистентен растеж, приблизително по 3 % на година ", съобщи Борислав Цеков.

Вбесен, че не може да откри причини, Тихомир Безлов напряко заплаши: " Не говорете нелепости, че ще ви осъждам! "

Борислав Цеков го успокои с думите: " Пийнете една студена вода ".

Спорът се разгорещи към това що е то
хазартна взаимозависимост. Според приведените от Борислав Цеков данни процентът на хазартна взаимозависимост варира у нас сред 0, 12 и 3%. Според същите проучвания въздействието реклама на хазарт може да се получи по-скоро при твърдия хазарт, само че не и при лотариите.

" Никой не си е изгубил жилището на
лотариите, нито живота ", съобщи той.

Борислав Цеков е измежду създателите на отчета на Института за съвременна политика, касаещ
лотарията и хазарта, връчен през днешния ден на Валери Симеонов.

Оценката на ИМП е че възможното ограничение или цялостната възбрана за реклама на
лотариите в комбиниране с ограничение на разпространяването на лотарийни билети евентуално „ ще докара до доста ощетяване на бюджета с десетки милиони лв. постъпления”, ще удари по „ десетки хиляди дребни търговци, които имат и ръководят дребни търговски обекти (магазини, будки и пр.), както и на огромните търговски вериги”, а това ще докара до „ неподходящ резултат върху локалните общности”.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР