В разгара на заразата с африканска чума по свинете и

...
В разгара на заразата с африканска чума по свинете и
Коментари Харесай

Съд е отхвърлил жалба на стопани заради мерките срещу чумата миналото лято

В разгара на болестта с африканска чума по свинете и неособено сполучливите опити на управляващите да се оправят с казуса Агенцията по храните заяви за отхвърлена от съда тъжба на животновъд против наложително ликвидиране на животните му.

Административният съд в Сливен е отхвърлил на първа инстанция жалбата на притежателя на плантация в Болярово като неоснователна. Решението е от 7 август, а делото е формирано по тъжба на Христо Христов против заповед на шефа на Областната дирекция по сигурност на храните-Ямбол. Представители на Христов във фермата са Ана Петрова и Тодор Христов.

Случаят е от предходната година, когато ветеринарните управляващи още веднъж имаха огромни проблеми да решат казуса с чумата по дребните преживни животни. Тогава фермери от разнообразни елементи на страната още веднъж защитаваха животните си с аргумента, че те не са инфектирани и не би трябвало да бъдат унищожени.

По съответния случай случай регионалната дирекция на организацията в Ямбол е издала заповед за изтриване регистрацията на животновъдния обект и обезсилване удостоверението за регистрация поради осъществени груби нарушавания на условията на Закона за ветеринарномедицинската активност от страна на притежателя (ползвателя).

Мерките бяха наложени, откакто стопаните в Болярово попречиха достъпа до фермата от контролните органи. По този метод Ана Петрова и Тодор Христов попречиха на осъществяването на ветеринарномедицинските ограничения за профилактика, ограничение и очистване на заболяването при оповестено вторично огнище на Чума по дребните преживни животни, показват от организацията. Допълват, че по смисъла на закона тези дейности са жестоко нарушаване, защото слагат в риск живота и здравето както на животните, по този начин и на хората, и водят до стопански загуби.

Въпреки че чумата по дребните преживни животни беше овладяна, България продължава да има статут на страна, инфектирана с заболяването, поради дейностите на стопаните в Болярово и отхвърли им огнището на болестта в града да бъде унищожено, показват от организацията. По тази причина България не може да влезе в процедура, която трае 6 месеца, за оповестяването й на страна, свободна от чума по дребните преживни животни, надлежно и да се освободят комерсиалните връзки.

Решението на Административния съд в Сливен може да бъде обжалвано в 14-дневен период пред Върховния административен съд, се показва в известието.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (97)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР