В разгара на южното лято на Антарктида, има и обилни

...
В разгара на южното лято на Антарктида, има и обилни
Коментари Харесай

Проф. Христо Пимпирев: Все повече млади хора трябва да отиват на Антарктида

В разгара на южното лято на Антарктида, има и значителни снеговалежи, студено е, температурите са към -5, -10 градуса, само че си е лято. Промените в климата се показват с внезапни промени на времето - това сподели в студиото на " Денят стартира " проф. Христо Пимпирев, който се завърна от следващата експедиция от ледения континент. По думите му, тази година в Антарктида съвсем няма сняг, зимата там е била много по-мека и базите са свободни от сняг.

 проф. Христо Пимпирев: Имало е години обаче, когато те са били съвсем затрупани. Това са климатичните промени и точно с това се занимаваме главно. Базата на учените там би трябвало да съществува и действа, има един мощен логистичен екип, въпреки всичко това е едно населено място, което се намира на 13 000 км от България. Трябва да работим като екип, да можем да покажем, че българите можем да работим като равни с доста по-богати от нас страни и с опит в Антарктида и полярните райони повече от 100 година, а нашие е единствено от четвърт век, което не е малко. Ние сме единствената страна от Балканите, която има полярна база и ръководи този континент като непрекъснат член.
Един от най-хубавите български кожни лекари проф. Цанков е бил за четвърти път на експедиция в Антарктида. По думите на проф. Пимпирев, той се е влюбил в ледения континент и е изследвал въздействието на ултравиолетовото излъчване върху кожата и непрестанно е мерил индикаторите на кожата.
проф. Христо Пимпирев: Но той има и други хрумвания, защото там са неповторими изискванията да се заведат заболели от псориазис - една мъчно лечима болест или даже съвсем нелечима. Така, че неговото наличие там е доста потребно и има доста забавни научни резултати, които са оповестени в най-известните дерматологични международни списания.
В експедицията е имало и една млада биоложка, която изследвала нематодите, сходни на червеите организми, които вследствие на измененията на климата, тяхната бройка повишена доста и са се появили доста нови типове. Така, че ще се получат едни доста забавни резултати, сподели проф. Пимпирев.
проф. Христо Пимпирев: Аз съм за това от ден на ден младежи да отиват там. Само след 10 дни отпътува втора група, последната от учените - геолозите, които ще употребяват най-малкото сняг през февруари, с цел да изследват разкритията на скалите, защото Антарктида е една доста богата на всевъзможни потребни изкопаеми територия и ние би трябвало да знаем какво има там.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР