В разгара на туристическия сезон гръцките острови са едно от

...
В разгара на туристическия сезон гръцките острови са едно от
Коментари Харесай

Зоозащитници протестират срещу тежката участ на магаретата на Санторини

В разгара на туристическия сезон гръцките острови са едно от най-привлекателните места за туристи от целия свят. Оказва се обаче, че не всички жители на тези приказни кътчета, се радват на лятото.

Историята от остров Санторини споделя Цветелина Йорданова в Сутрешния блок на БНТ1.

Санторини е перлата на Цикладите. Всяко лято тук идват над 2 милиона туристи, с цел да се насладят на спиращите дъха гледки. Но не техните прекарвания привлякоха вниманието на бранители на животните, а тежката орис на магаретата на острова. Те са 360 и множеството са впрегнати в името на заниманията за туристите. Мнозина пожелават да яздят магаре по тесните улички на Санторини.
Турист: Изглежда занимателно, лидерът е благ. Това е част от тяхната просвета, метод да печелят пари.Турист: Бяхме на терасата на ресторанта, видяхме всички тези магарета в жегата, това ме тормози.
Магаретата са употребявани от край време на острова, с цел да носят товара на локалните хора. Но с идването на туристите, за тях настават тежки времена. Според бранители на правата на животните добичетата страдат поради адските жеги, от недохранване и поради неприятното отношение на стопаните си. Много от животните изкачват по 500 стъпала минимум по пет пъти дневно. А значително от тях изнемогват под тежкия товар на туристите на гърба си.
Кристина Калуди, защитничка правата на животните: Животните не са предпазени, работят прекомерно дълго и ги претрупват, без да им дават отмора. Не би трябвало да носят повече от една пета от тежестта си.
В летния сезон на Санторини работят 40 000 души. От магаретата зависи поминъка на доста от тях. Собственици твърдят, че тези, които се отнасяли грубо към животните, към този момент ги няма, а те се грижат за тях, с цел да върви бизнесът, тъй като разходките с магарета са една от запазените марки на райския остров в заниманията за туристи. Властите на острова от време на време взимат ограничения за облекчение живота на магаретата. Този сезон със специфична акция те се обърнаха и към съвестта на туристите - сами да преценяват дали с тежестта си биха предиздвикали животните да страдат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР