В разгара на световната паника, породена от коронавируса в Китай,

...
В разгара на световната паника, породена от коронавируса в Китай,
Коментари Харесай

Повече желание за борба и по-малко паника: Грип vs. коронавирус

В разгара на международната суматоха, подбудена от ковид в Китай, статистически данни от Световната здравна организация ни демонстрират, че надалеч по-сериозни мотиви за терзания би трябвало да имаме при емидемии от най-обикновен грип. Годишно по време на грипни епидемии умират между 300 000 и 650 000 души, което се равнява на сред 800 и 1 200 души дневно. 

Броят на инфектираните и смъртните случаи порастват всяка година с хиляди - нещо, на което сякаш сме привикнали да не обръщаме доста внимание.

Какво знаем за ковид до момента?

При 15% от приетите в болница инфектирани с вируса е настъпила гибел, изчислено на база първите признати пациенти по лечебните заведения в Китай. По данни на Световната здравна организация, която не се ангажира с никаква акуратност заради това, че е прекомерно рано да се вършат изводи, смъртността при китайския ковид е към 2%. 

И в случай че създадем елементарна сметка тъкмо към 2% от общия брой инфектирани към този момент са умряли. Въпрос на време е да разберем дали този % ще се повиши или пък ще се намали. Редица специалисти и организации предвиждат смъртност сред 2 и 4% .

Учени и лекари от целия свят предизвестяват, че разновидност на вируса може да докара до сериозен скок на % на смъртност от болестта.

Освен това е ясно, че 1 инфектиран с ковид приблизително заразява още 3-4 души с него.

Интересен пробив при лекуването на ковид бе изработен в тайландска болница, където 70-годишна китайска пациентка бе излекувана с коктейл от медикаменти за грип и ХИВ . Това за момента остава индивидуален случай и не е ясно какъв е механизмът, по който комбинацията от медикаменти работи и дали казусът не е изолиран.

Обикновен сезонен грип

Въпреки че елементарният грип взима доста повече жертви всяка година, би трябвало да се има поради, че процентът на смъртност при него е доста по-нисък (около 0.1%) , в сравнение с при ковид в Китай. Освен това би трябвало да се знае, че причина за настъпване на гибел при елементарния грип, са затруднения, породени от недостатъци в организма.

Но до момента в който се паникьосваме от смъртните случаи на ковид, десетки хиляди хора умират от затруднения от вирусен грип, който остава по-голям проблем в международен мащаб от новосъздалата се зараза. Поне към момента.

Грипът и настинката са болести, които също като коронавируса се предизвикват от вирусни инфекции, а не бактериални, и не подлежат на лекуване с антибиотици. Възпаленията на гърлото, сливиците, белите дробове, пикочния мехур и други са бактериални инфекции, които подлежат на лекуване с антибиотици.

Може ли да лекуваме грип?

Да. Има медикаменти, отпускани по лекарско наставление, наречени " антивирусни ", които могат да се употребяват за лекуване на грипни болести. Те се предлагат най-вече за хора с хронични болести, деца, възрастни, при които доста по-лесно би зародило затруднение от грипа, което е и съществена причина за смъртността от подобен вид заболяване. Лекарствата са разнообразни от антибиотиците, които се борят против бактериалните инфекции.

Повече предпочитание за битка, по-малко суматоха

Важно е да знаем, че вирусите, в това число и китайският ковид се предават по капков път или при контакт със инфектирана повърност, тъй че маските за лице мъчно биха ни предпазили от болест. 

Колкото и да съпоставяме двете болести, би трябвало да е ясно едно - живеем в една непрекъсната зараза от вирусни болести. В нея гибелта си намират стотици хиляди души годишно. Това не значи, че би трябвало да подценяваме китайския ковид, защото за него нито има лекуване, нито сме наясно какво тъкмо съставлява. Всяко ново нещо ни плаши - такива сме си по природа. Факт е, че с обединяване на напъните на учени и лекари по целия свят, обстановката може да бъде овладяна, без да се основават непотребни мотиви за суматоха измежду популацията.

Автор: Цветелин Димитров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР