В разгара на строителния сезон работим усилено по няколко обекта

...
В разгара на строителния сезон работим усилено по няколко обекта
Коментари Харесай

Инж. Димитър Димов, кмет на р-н „Надежда“: Работим усилено в сферата на образованието, спорта и пътната инфраструктура

„ В разгара на строителния сезон работим интензивно по няколко обекта в областта на образованието. Приключва построяването на нова детска градина в „ Надежда 3 “, която ще е с потенциал за 130 деца. Очаква се до края на лятото постройката да бъде оборудвана, с цел да може от есента да приема малчугани “. Това съобщи в изявление за в. „ Строител “ кметът на столичния регион „ Надежда “ инж. Димитър Димов.

Друг изграждащ се план е въвеждането на ограничения за енергийна успеваемост на 63 ОУ „ Христо Ботев “ в кв. „ Требич “.

„ Повечето образователни заведения в регион „ Надежда “ бяха ремонтирани по Интегрирания проект за градско възобновяване и развиване на София, който се осъществя в границите на Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014 -2020 “. След като приключим дейностите по 63 ОУ „ Христо Ботев “, ще остане за реновиране единствено 153 Спортно учебно заведение „ Неофит Рилски “, за което ще търсим средства от Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) “, добави кметът.

Той се похвали, че е утвърдено построяването на юношески център в „ Надежда 2 “ с финансиране от НПВУ.

„ Средствата, които ще бъдат вложени в него, са към 10 млн. лева Това е извънредно значим обект освен за нашия регион, само че и за цяла София. В момента съществуващият ни юношески център се посещава от 650 деца, които се образоват в областта на изкуствата, естествените и математическите науки. С парите от НПВУ центърът ще усили потенциала си и ще може да се употребява от най-малко 1500 души на възраст сред 13 и 29 години от цяла София. В него ще се работи интензивно и с младежи от уязвимите групи. Предвижда се повдигане на нов триетажен корпус с РЗП 2446 кв. м, както и реорганизация на съществуваща двуетажна постройка с РЗП 626 кв. м, или общата повърхност ще надвиши 3000 кв. м. Изпълняват се и разнообразни настоящи поправки в детските градини и учебните заведения на територията на региона. За първи път от няколко години затваряме образователните заведения за реновиране. Подменяме оградни уреди в 98 Начално учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ в кв. „ Илиянци “, като там сме планували и възобновяване на двора. Дейности се осъществят и в ДГ 83 „ Славейче “, и в 38 ДГ „ Дора Габе “.

В сферата на спортната инфраструктура също работим интензивно. Изградихме игрище с повърхност 2420 кв. м в двора на 101 СУ „ Бачо Киро “. Още четири такива уреди ще бъдат направени в разнообразни учебни заведения, като се надяваме до 30 септември да успеем да ги приключим. В жк „ Свобода “ на терен от над 2 дка ще построим две общоприети мултифункционални спортни стадиони, оборудвани със съответните кътове за отдих и места за състезатели и треньори, за фенове.

Проведохме публично разискване за отделяне на въжен парк и пъмп трак трасе в Северния парк. Изграждаме и скейт парк площадка в него. Това е сложен и тежък за осъществяване обект, тъй като всички действия са единствено ръчни и нещата се случват по-бавно. Надявам до края на септември да успеем да го приключим.

„ Надежда “ за следващ път се подрежда на челните места измежду столичните региони с 20 извоювани плана по стратегия „ Зелена София “ за 2023, съобщи още инж. Димов. Чрез тях ще бъдат актуализирани 20 междублокови пространства. Крайният период за осъществяване е 30 ноември, а общият бюджет на програмата, който ще бъде разпределен сред всички планове на районните администрации, е 550 000 лева

Един от огромните обекти, който следва да се осъществя на територията на регион „ Надежда “, е разширението на бул. „ Рожен “. Искам да подчертая, че Подробният организационен проект на трасето е влезнал в действие през 2015 година, а отчуждаването на частните парцели успяхме да го приключим през 2021 година В обсега му попадаха 33 дка частни парцели – 1/3 от тях бяха с непринудено придобиване, а останалите 2/3 – с наложително отчуждаване. Проведохме социална поръчка на инженеринг и към този момент има определен реализатор. Работи се по проектирането и следва да се направи първа копка на бул. „ Рожен “. Това е пътна права, която е значима за цяла София. Освен да се разшири трасето, е планувано да се обнови канализацията и водопроводът, ще се реалокира и трамвайната линия.

По бул. „ Рожен “ се образуват тапи, част от които пораждат поради митницата в кв. „ Илиянци “. За да се преодолее казусът, служебното държавно управление даде на Агенция „ Митници “ 110 дка парцел в региона на бул. „ Ломско шосе “ малко преди Софийския околовръстен път. Митницата ще бъде преместена там по време на втория стадий от разширението на бул. „ Ломско шосе “. В Направление „ Архитектура и градоустройство “ към Столичната община се работи по подробните устройствени проекти за парцела на организацията и разширението на булеварда.

Старирало е асфалтиране на алеите в парк „ Надежда “.

„ Поставен е първият пласт, само че преди да създадем идващия, би трябвало да изградим нова площадка за деца от 3 до 12 година, както и да инсталираме нов мост в границите на реализирането на концепцията „ Зелен Коридор на Здравето “. Съоръжението би трябвало да направи връзка сред жк „ Лев Толстой “ и парк „ Надежда “. Работим и по облагородяване на пространствата към църквата.

В момента построяваме тротоар в жк „ Надежда 3 “ и пред бл. 172 в жк „ Надежда 1 “. Приоритетно ще съсредоточим дейностите към учебни заведения и детски градини, както и до спирки на градския превоз. Вече са подготвени тротоарите към 102 ОУ „ Панайот Волов “, 38 ДГ „ Дора Габе “ и Частно учебно заведение „ Веда “. Искам да сигнализирам, че изпълнителите на тези обекти изпитват съществени усложнения при доставката на някои материали, както и с обезпечаването на работна ръка. Например компаниите не могат да набират бетонни плочи, павета или плочки, които са им нужни. Това е сериозен проблем, тъй като по такива обекти се работи във всички региони на Следствен отдел към окръжна прокуратура, както и в доста обитаеми места в страната “, изясни още кметът.

„ В „ Надежда “ би трябвало да бъдат актуализирани 9 междублокови пространства по „ Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 “, в които ще бъдат вложени 2 180 000 лева Очакването ни е плануваните действия да приключат до 30 септември. Сред плановете, които ще се извършват, е ремонт на съществуваща детска площадка в „ Надежда 3 “ при бл. 301 и бл. 302. Там се възнамерява да бъде построена и стрийт фитнес площадка вид „ лостова система “. Ще се създадат кътове за отдих, а алейната мрежа ще се рехабилитира. Дейностите ще включат още обособяването на паркинг и озеленяване.

При блокове 433, 435 и 436 в „ Надежда 4 “ сме планували съществена реорганизация на детска площадка, рехабилитация на алейната мрежа, ще се оформят кътове за отдих и ще се направи озеленяване.

В жк „ Надежда 3 “ при ул. „ Царевец “ и бл. 333 е заложено построяването на площадка за мини футбол. Този план също включва възобновяване на алеите по цялото продължение на пространството, отделяне на кътове за отдих към съществуваща детска площадка и създаване на ново спортно пространство.

В жк „ Свобода “ при бл. 12, 13, 14 и 15 ще облагородим пространството посредством озеленяване и рехабилитация на алеите.

В жк „ Надежда 2 “ ще ремонтираме три публични градинки наоколо до църквата „ Свети Дух “. От северната страна на храма построяваме нова детска площадка, а от южната – стрийт фитнес оборудване и пространство за отдих. Ремонтираме и тротоарите към тези зони, с цел да осигурим добър пешеходен достъп за жителите ни.

Друг обект, който ще осъществим, е в жк „ Надежда 1 “ при бл. 101 и 102, където ще се прави съществена реорганизация на детската площадка с две обособени зони за деца от 0 до 3 година и за деца от 3 до 12 година Планираните действия ще включат още съществена реорганизация на площадка за мини футбол, създаване на стрийт фитнес оборудване, рехабилитация на алейната мрежа и облагородяване на зелени площи “, заключи инж. Димов.

Той добави, че кварталът е неповторим - в него на 12 жилището се падат по 4 дка зелени площи към самите постройки.

“От нашия регион документи са подадени по НПВУ за 3 огромни блока – ЕПК с РЗП от над 5 хиляди кв. м. Те са в жк „ Надежда 1 “, жк „ Свобода “ и жк „ Лев Толстой “. Това са сгради, които са проектирани преди 26 април 1999 година и би следвало да получат и най-вече точки. Чакаме класирането на подадените оферти в първия стадий. Държавата би трябвало съществено да се намеси в енергийното възобновяване на жилищните здания. Защото общините се грижим за междублоковите пространства, само че зданията остават в неприятен тип. Не е редно всеки самичък да си санира неговия апартамент и да няма някакви стандарти за цветово оформление. Нямаме нито един подаден план във втория стадий от програмата за енергийно възобновяване по НПВУ, защото се изисква избран % на самоучастие от страна на етажните собствености “.

„ Миналата година стартираха дейностите по създаване на линеен паркинг в „ Надежда 3 “. Там имаше остаряло трамвайно трасе, релсите стояха неизползваеми от 2011 година През 2017 година започнахме планиране и подготвителни действия по този обект. Това е оборудване за 200 автомобила, ще има велоалея и нов тротоар. През 2022 година Столичната община ни отпусна средства и строителните действия стартираха. Добре че Следствен отдел към окръжна прокуратура обезпечи опция да се направи индексация, с цел да не спрем реализацията на паркинга. Очакванията са до края на септември осъществяването му да завърши.

Друг проблем е, че през тази година в интервала от януари до края на май, когато СОС утвърди лист с обекти за осъществяване, ние още веднъж не сме работили. Реализирахме някакви дребни планове, само че нямахме никаква изясненост какво ще може да вършим. Към момента Следствен отдел към окръжна прокуратура към момента няма бюджет и ние още веднъж нямаме визия дали ще може да разплатим дейностите, които в този момент се реализират. Искам да благодаря на Столичния общински съвет, на ръководителя на СОС Георги Георгиев, на кмета на София Йорданка Фандъкова и на нейните заместници Дончо Барбалов и инж. Ангел Джоргов, тъй като в случай че не бяха те и не бяха присъединили наши обекти като предпочитани, в този момент щяхме да имаме незавършени планове.

„ Надежда “ дружно с регионите „ Люлин “ и „ Дружба “ разполага с един от най-големите фондове общински жилища. СОС взе решение средствата от продажбата на такива жилища да се връщат в нашите администрации и ние да се разпореждаме с тези пари. Само че и тук се сблъскваме с проблем. Имаме случаи на самонастанили се в такива парцели и при неочаквани инспекции с органите на реда откриваме на адресите по 15-ина души, от които единствено един или двама са настанени правомерно. Започват се каузи, които не престават с години, с цел да можем да се разпореждаме със собствеността си, а това е финансов запас, който можем да използваме за облагородяване на региона, а няма по какъв начин да го влагаме “, сподели още кметът.

Той заключи, че мандатът му е бил тежък с доста предизвикателства– пандемия, шест пъти се организираха парламентарни избори, две следващи години бе занимателен държавният бюджет, само че все пак оставям районната администрация в доста положително положение. Не се тормозя да се срещам с жителите на региона.

През миналото време се случиха и доста хубави неща. Вече имаме нова постройка, в която да се обитава администрацията. Зданието е построено на база на публично-частно партньорство. Очаквам доникъде на септември към този момент да сме в новия си дом.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР