В разгара на скандалите с безобразното леене на бетон по

...
В разгара на скандалите с безобразното леене на бетон по
Коментари Харесай

Депутатите "спасяват" дюните от плажуващите вместо от бетона

В разгара на свадите с безобразното леене на бетон по плажните линии депутатите одобриха през вчерашния ден нови солени санкции за летовниците по Черноморието. И след поредното изменение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) няма възбрана за градеж на хотели и комплекси върху пясъка.

Макар според конституцията дюните да са благосъстоятелност на страната и на всички българи, 50% от тях са присвоени от шепа частни фирми. Това, наподобява, не трогва депутатите и вместо да вземат ограничения да върнат нелегално присвоените плажове, те приеха глоби за летовниците, дръзнали да сложат хавлия или чадър по дюните. Вносител на измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) е депутатът от " Обединени патриоти " Искрен Веселинов.

Срещу измененията в закона, признати вчера на второ четене, към този момент имаше няколко митинга от екоактивисти. Група  " Бетономорие " провежда протестна седмица пред Народното събрание и от вторник насам изразява всекидневно недоволството си от презастрояването и заграбването на дюни по морето. От инициативния комитет  " Лозенец "  също оповестиха, че ще подкрепят протестите против бетона по морето и даже приканиха районния министър Петя Аврамова да изиска оставката на Иван Несторов като началник на ДНСК, защото при настоящето управление на надзора не можело да бъдат взети съответни ограничения за запазване на Черноморието.

" И след днешните промени тези 2700 декара дюни и плажове сред Камчия и Шкорпиловци ще продължат да бъдат частна благосъстоятелност и няма да се водят нито дюни, нито плаж. Просто открадната плажна линия ", написа Тома Белев от Асоциацията на парковете в България във Facebook през вчерашния ден. Организацията разгласи, че ще упорства президентът Румен Радев да наложи несъгласие върху ЗУЧК.

Според признатите текстове слагането на плажни такъми върху дюни ще се санкционира с санкция от 500 до 1000 лева. за туристите. Санкции ще се постановат и за прекъсване на коли, ремаркета, кемпери и каравани върху дюните. Подобно нарушение ще бъде наказвано с санкция от 1000 до 3000 лева или с имуществена глоба от 3000 до 5000 лева Екоактивисти неведнъж сигнализираха, че възбраните важат за сивите, белите и облесените дюни, само че не и за зараждащите се, които заемат повече от половината от площта на всички типове дюни. 

Според Асоциацията на парковете в България най-застрашени от строителство са точно зараждащите се дюни, а в закона даже липсва определение за обособените типове. Освен това няма изясненост къде жителите и юридическите лица ще бъдат глобявани и глобени и къде - не, сигнализират от асоциацията. " Това прави текста неразбираем и неакуратен, оставя необятно поле за разнообразни и спорни тълкувания и използване " споделят екоактивистите.

Свободното къмпиране остава неразрешено в 2-километровата зона от плажната линия, само че измененията плануват да се обособят зони, където може да се практикува. Къмпингуващите ще би трябвало да съблюдават правила, които занапред ще бъдат описвани в разпоредба. Тези места няма да се категоризират като къмпинги от туристическото министерство. В тях ще се позволява слагането единствено детайли, които не изискват строителство - беседки, заслони, пейки, маси, осведомителни табла, чешми, дървени огради, скари и така нататък

Поставянето на преместваеми обекти и съоръжения по неохраняемите морски плажове без право на това ще се санкционира с санкция от 5000 до 10 хил лв. или с имуществена глоба от 10 хил. до 50 хил. лв.

 

ОЩЕ ЛЕГАЛЕН БЕТОН

В сряда избухна следващ скандал със градеж по морето. След като при започване на годината се разбра, че са изсечени десетки борови дървета в района на къмпинг „ Арапя ” край Царево, преди дни стана ясно, че на това място към този момент се е появил цял квартал и строителството продължава. Комплексът от еднофамилни вилни здания е съвсем приключен. От община Царево обясниха, че земите са продадени преди повече от 10 години. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР