В разгара на скандалите около "Апартаментгейт" и къщите за гости,

...
В разгара на скандалите около "Апартаментгейт" и къщите за гости,
Коментари Харесай

Без да му мигне окото, правителството се похвали с доклад за защита на финансовите интереси на ЕС

В разгара на свадите към "Апартаментгейт " и къщите за посетители, строени от овластени и доближени до властта люде, пристигна новината от Министерския съвет, че държавното управление е одобрило Доклад за активността на Съвета за съгласуваност в битката с правонарушенията, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз през 2018 година. Одобрен бил и докладът за осъществяване на Националната тактика за предварителна защита и битка с нередностите и измамите, засягащи финансовите ползи на общността, за интервала 2014-2020-а.

Както е известно този съвет и дирекцията "Защита на финансовите ползи на Европейския съюз "(АФКОС) към Министерство на вътрешните работи са институциите, които реализират контролна, осведомителната и координационна активност по линия на отбрана на финансовите ползи на Евросъюза. Развоят обаче на свадите към терасите и жилищата на висши държавни чиновници, както и дворците за посетители, вдигнати с пари от еврофондове, сподели, че нито съветът, нито АФКОС са си мръднали пръста да си свършат вменената им по закон работа.

Вместо съответни данни, в специфичното известие на пресслужбата на държавното управление се отбелязва, че упоменатите годишен отчет и доклад са направени въз основата на информация, показана от членовете на съвета и прокуратурата на Република България. Което на собствен ред идва да покаже, че прокуратурата си е затваряла очите за някои закононарушения, свързани с усвояването на европарите.

Както е известно, откакто свадите към парцелите на властта към този момент не можеха да бъдат прикрити, основният прокурор Сотир Цацаров (едва преди десетина дни) с половин уста разпореди инспекции на парцелите, офшорните сметки и несъответствията в декларациите на хора, заемащи висши държавни длъжности. Това значи, че към съвета и АФКОС изобщо не е подавана каквато и да е информация, касаеща измами с евросредства освен през 2018-а само че откогато свят светува.

Да напомним, че освен основният прокурор си е мълчал, а и всички членове на прословутия Съвет за съгласуваност в битката с правонарушенията, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз. Негов ръководител е вътрешният министър, а измежду членовете са вицепремиер, зам.шеф на Министерство на вътрешните работи, министрите на стопанската система, околната среда, на превоза, финансите, земеделието, районното развиване, както и шефовете на фонд "Земеделие ", изпълнителната организация "Одит на средствата от Европейски Съюз ", фонд "Земеделие ", Национална агенция за приходите, "Митници ", Агенция по публични поръчки. Тоест всички виновни лица в съответните институции, занимаващи се с евросредства и контрола върху изразходването им. Ще прибавим и обстоятелството, че пълновръстен участник в съвета по закон е и основният прокурор. С това порочният кръг е затворен - проверяващите ревизират самите себе си, координират се, взимат ограничения и рапортуват пред себе си каква добра работа са свършили!

Излиза, че самият Съвет за съгласуваност в битката с правонарушенията, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз, е върхът на айсберга от безконтролни институции и ръководителите им, които умишлено са си затваряли очите за зулумите, осъществени от самите тях, шуробаджанаците им, политпартизаните, правилните им кметски ятаци, роднините на властимащите и прочие фигури, захлебени със великодушни порции европейски пари.

Съветът е построен на правилото на омертата - това е повече от ясно. И известието, че държавното управление е приело отчет за активността му, с "мерките, подхванати в България за битка с измамите, засягащи приходната и разходната част на бюджета на Европейски Съюз, в осъществяване на член 325 от Договора за действието на Европейския съюз ", звучи като насмешка с публиката. Нагло е тъкмо в този момент някой да се хвали с "по-важните законодателни, административни, организационни и оперативни ограничения за реализиране на ефикасна предварителна защита и противопоставяне на нередностите и измамите ". А изказванието на кабинета, че "отчетът за осъществяване на дилемите, заложени в Плана за деяние за 2018 година, отразява достигнатите стойности на заложените знаци за наблюдаване, като неговото осъществяване е 81% ", е характерен образец за шмекерския новоговор, зад който в действителност се крие държавното ръководство със необятно затворени очи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР