В разгара на скандала с върлуващите зарази, животинска драма се

...
В разгара на скандала с върлуващите зарази, животинска драма се
Коментари Харесай

Какво става? Санитарни инспектори избиват прасета и ги хвърлят в частен имот в бившия Противочумен институт във Враца /снимки/

В разгара на абсурда с върлуващите болести, животинска драма се разигра и във Враца, научи BulNews.bg. Труповете на 15 свине се появиха в парцел в някогашния противочумен институт в града, сигнализираха локални поданици. Те са били умъртвени и захвърлени там от чиновници на регионалната дирекция по сигурност на храните.
Оказа се обаче, че в тази ситуация не става въпрос за заболели животни. Те са били евтанизирани от чиновниците, само че поради противозаконна търговия. 15-те свине са били иззети, като по закон се умъртвяват и прибират на несъмнено място до извозването им до екарисаж.
Въпреки че не се касае за върлуваща рискова болест, драмата с животните се оказа много по-заплетена. Мястото, на което са оставени труповете, е със противоречива благосъстоятелност и за него претендират врачанско семейство и самата дирекция по сигурност на храните.
Всичко почнало нощес, когато чиновниците отишли в Противочумния и умъртвили прасетата. След това те оставили труповете в хале и си тръгнали. Хора станали очевидци на кървавата сцена и се обадили на мъжа, за който знаят, че е притежател на постройката. Той обаче сега е по работа в Англия и на място пристигнала жена му. Тя заварила всички порти на постройката заключени с труповете вътре.
Жената останала шокирана като видяла кървавите следи на площадката пред халето и незабавно се обадила в полицията. Скоро по-късно към халето гъмжало от униформени, на място пристигнали и ветеринарите, умъртвили животните. Врачанката поискала да разбере какво са правили в парцела й чиновниците и по какъв начин са влезнали вътре. Тя настояла да изкарат мигновено труповете на прасетата. Това обаче по този начин и не станало, тъй като чиновниците също претендирали за благосъстоятелност на халето.
Справка посочила, че преди постройката била стопанисвана от регионалната дирекция по сигурност на храните и по тази причина ветеринарите имали ключ от една от вратите. Разправията траяла до късно, само че по този начин и не станало ясно кой е действителният притежател.
Потърпевшите врачани настояват, че купили халето преди няколко месеца от Тихомир Николов, който се разпореждал с парцелите на територията на Противочумния. Днес всички документи по договорката са показани на юрист и е подадена тъжба в полицията. Семейството е твърдо решено да съди дирекцията по храните за навлизане в парцела им и изоставянето на труповете на 15-те свине.
Директорът на службата Милчо Костурков пък е безапелационен, че парцелът е тяхна благосъстоятелност и в никакъв случай не са го продавали. За случая самият той е уведомил икономическа полиция, която да проверява по какъв начин се е стигнало до там, че халето да има и различен притежател, без да е продавано.
И двете страни настояват, че разполагат с документи, доказващи собствеността на халето. Кой обаче е законният собственик, следва да стане ясно след следствие на контролните органи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР