В разгара на промените след оставката на правителството и предложените

...
В разгара на промените след оставката на правителството и предложените
Коментари Харесай

Путин смени и главния прокурор

В разгара на измененията след оставката на държавното управление и препоръчаните промени в Конституцията съветският президент Владимир Путин реши да смени авторитетния основен прокурор Юрий Чайка, съобщи Франс прес.

Постът на 68-годишния Чайка, който той заемаше от 2006 година, ще се поеме от 44-годишния Игор Краснов, зам.-директор на Следствения комитет, заяви Кремъл. Чайка е освободен от служба по отношение на прекосяване на друга работа, се споделя в известието.

Смяната на поста би трябвало да бъде утвърдена от Съвета на федерацията - горната камара на съветския парламент, условност, която се чака да бъде изпълнена в сряда.

Министър на правораздаването от 1999 до 2006 година, Чайка бе считан за един от най-влиятелните хора в Русия и значима част от съветската правосъдна система още от идването на Путин на власт. През последните години той беше упрекван от опозицията, че по време на професионалната си кариера е натрупал огромно персонално благосъстояние, което Чайка отхвърля.

Игор Краснов стартира да работи в Следствения комитет през 2007 година. Той ръководеше следствието на провокиралото огромен публичен отзив ликвидиране през 2015 година на опозиционера Борис Немцов и на убийството на юриста Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова през 2009 година Краснов е прочут и с работата си против националистически и радикални кръгове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР