В разгара на пандемията сериозно се увеличиха антиваксърските настроения не

...
В разгара на пандемията сериозно се увеличиха антиваксърските настроения не
Коментари Харесай

Пандемията от COVID-19 забави сериозно ваксинацията при децата

В разгара на пандемията съществено се усилиха антиваксърските настроения освен у нас, само че и в целия свят. Това се отрази освен на имунизацията против COVID-19, само че и на слагането на препаратите от наложителния имунизационен календар.

С към 15% по-малко дози против полиомиелит, дифтерия, тетанус и коклюш, морбили, паротит и рубеола са сложени през първата половина на тази година в съпоставяне на същия интервал на 2019 година, когато към момента нямаше ковид. Данните на Националния център по публично здраве и разбори демонстрират, че едвам 69% от децата у нас са получили трети банкет на тези ваксини. 11% от новородените пък не са ваксинирани против туберкулоза. Основана причина за това е отвод на родителите.

При целесъобразните имунизации спадът е още по-драстичен. Ако преди две години ваксина против хепатит А са си сложили 780 българи, тази година броят им е 293. При хепатит Б понижението е от 189 на 38. Единствено при противогрипните ваксини се следи усилване на интереса. За първото шестмесечие на 2019 година са сложени 276, а за същия интервал на тази година - 1 119.

Антиваксърските настроения от ден на ден плашат медиците. Преди дни от Световната здравна организация предизвестиха, че поради изпускането на наложителни ваксини против морбили може да се появи и нова зараза. Според доктор Костадин Сотиров – ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област, същата е заплахата за други от дълго време забравени болести.

„ Епидемията от ковид е, по този начин да се каже, една от леките, тъй като един болен от COVID-19 разболява приблизително 2-3 души. Болен от коклюш заразява 17, а инфектиран с морбили заразява 90 индивида. Представяте ли за какви темпове приказваме. Тези заболявания не са изчезнали, само че до момента сме били защитени от тях, по тази причина и са вписани в наложителния имунизационен календар. Все отново се намират хора, които желаят да се откажат от нея “, уточни доктор Сотиров.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР