В разгара на пандемията от коронавирус, българското правителство ускори усилията

...
В разгара на пандемията от коронавирус, българското правителство ускори усилията
Коментари Харесай

Петър Чобанов: ERM II носи рискове, а ние се готвим да влезем във валутен съюз, намиращ се в криза

В разгара на пандемията от ковид, българското държавно управление форсира напъните си за присъединение на страната към " чакалнята на еврозоната " - валутния механизъм ERM II. Но този ход не е необорим посредством изгодите, които ще извлече страната ни от него, сподели в изявление за вестник " Банкеръ " някогашният финансов министър Петър Чобанов.

Нещо повече, по думите му интернационалните пазари ще стартират да преглеждат страната със песимизъм, което ще забави възобновяване на стопанската система. " Пакетирането " ни с страни в сериозна рецесия мъчно може да докара до по-бързо възобновяване ", споделя Чобанов.

" След повторното ударение върху желанията за присъединение, доходността по нашите ДЦК на интернационалните пазари се повишава, изключително по дълготрайните, което прави дълга ни по-неизгоден и по-малко издирван ", споделя Чобанов. " Следователно, желанието за присъединение (към ERM II) даже и в това отношение не ни носи изгоди. "
 Голямата меланхолия – през 1929 година и през днешния ден
Голямата меланхолия – през 1929 година и през днешния ден

Какви са приликите сред тогава и в този момент и какво можем да чакаме от актуалната рецесия

Нарастващата липса на търсене на държавните скъпи бумаги на държавното управление се видя и при последния опит за емисия на 200 млн. лева на вътрешния пазар, която беше върната от финансовото министерство поради прекомерно високата рента.

Същевременно през последните над единадесет години еврозоната се намира в тежко положение, счита някогашният финансов министър. Според него освен проблемите на валутния съюз не са отстранени, ами и основаните механизми, да вземем за пример Европейският стабилизационен механизъм, който на доктрина би трябвало да подкрепя страните от еврозоната в рецесия, не може да се употребява на цялостен потенциал.

" При еврозона в рецесия, която продължава много дълго, без да са решени проблемите от миналата, както и заради характерностите на валутния механизъм, присъединяване в него не ни подсигурява непоклатимост ", показва Чобанов. " Предпочитам да видя Еврозоната изменена и насочена към развиване, а не в непрекъснати дълги полемики по какъв начин да бъде спасявана, и тогава да се присъединим към нея. "
 България може да влезе в чакалнята на Еврозоната през юли дружно с Хърватия
България може да влезе в чакалнята на Еврозоната през юли дружно с Хърватия

Страната има да извърши още едно изискване за присъединението, споделя Валдис Домбровскис

Но времето, в което оставаме отвън валутния съюз, може да бъде употребявано за реализиране на нужните структурни промени, които бяха прекратени в целия Европейски съюз след 2008 година У нас тези промени може да се насочат към привличането на от ден на ден директни задгранични вложения и работна ръка. По думите на Чобанов тези пречки пред дълготрайния напредък единствено ще се влошат от актуалната криза.

Според някогашния финансов министър рецесията, в която към този момент се намираме, ще е дълбока, като съгласно някои прогнози спадът на брутния вътрешен артикул през 2020 година ще надвиши 10%. " Поведението на цените на петрола и на златото също подсказват дълбока рецесия, която ще продължи и през идната година ", споделя той. " Мисля, че разновидността за възобновяване до предкризисните равнища още през идната година, е минимум реален. "
 ЕЦБ на съд: Банката има три месеца, с цел да поправя програмата за количествени удобства
ЕЦБ на съд: Банката има три месеца, с цел да поправя програмата за количествени удобства

Тя беше оповестена за неконституционална от немския съд в Карлсруе, който принуди Bundesbank да спре интервенциите си по нея за три месеца

Чобанов цитира и последното решение на немския парламентарен съд в Карлсруе, съгласно което програмата за количествени удобства на Европейската централна банка е неконституционна. По думите му това е позитивен ход на събитията, тъй като той дава опция да се " очертае ясната граница на деяние на обособените институции ".

" Това е знак какъв брой нереалистични са упованията на тези, които считат, че ЕЦБ би трябвало безотказно и в доста огромни размери да изкупува държавен дълг ", споделя Чобанов. " ЕЦБ не би трябвало да има фискални функционалности и би трябвало добре да формулира своята тактика и цели на парична политика. ЕЦБ имаше положителния образец за тактика на Бундесбанк преди 1999 година, само че за жалост се отклони от тази траектория. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР