В разгара на пандемията, докато много хора редят пъзели, Иса

...
В разгара на пандемията, докато много хора редят пъзели, Иса
Коментари Харесай

„Историята води теб, не ти нея“: Иса Лопес и вледеняващият True Detective

В разгара на пандемията, до момента в който доста хора редят пъзели, Иса Лопес дръзва да сътвори собствен личен.

" Исках да се оправя с предизвикателство, което смятах за невероятно ", споделя тя в изявление за LA Times за решението да напише история за мистериозно ликвидиране.

" През целия си живот съм обичала загадките, свързани с убийства. Израснах с една в действителност нездравословна фикс идея по Шерлок Холмс ", споделя Лопес.

Тя разказва себе в този интервал като “момиче в тийнейджърска възраст, което е в действителност завладяващо влюбено в фиктивен викториански кокаинов наркоман ”.

Това, което стартира да написа, съчетава любовта ѝ към Холмс с някои други увлечения по попкултурата, в това число филма Seven на Дейвид Финчър, арктическия гнет в The Thing на Джон Карпентър и общия интерес към " неразгаданите загадки на човечеството ".

Забърква историята, оставя я да заври и по-късно я заделя встрани.  

Един ден 52-годишната сценаристка получава позвъняване от HBO с въпроса какво би направила, в случай че ѝ дадат управлението на франчайза True Detective.

Резултатът е True Detective: Night Country - четвъртият сезон на поредицата, почнала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън.

Сега детективите са Джоди Фостър и Кали Рейс, проверяващи събитията, довели до намирането на група голи и замръзнали откриватели в провинциална Аляска.

Лопес режисира всеки епизод от сезона и е креативният мотор на това ново преобразяване на паметния сериал.

Когато беше оповестено, че тя ще поеме щафетата от Ник Пицолато, някои почитатели бяха разбираемо скептични поради манията по първата част на поредицата, макар че вторият и третият сезон не съумяха да завоюват същото равнище на хвалба от страна на рецензията и почитателите.

За Лопес, която е родом от Мексико сити, само че в този момент живее в Лос Анджелис, True Detective: Night Country е най-големият и най-значимият план досега. Той също по този начин е и доста персонален - с корени в контузията, която претърпява като дете след гибелта на майка си.

Това прекарване е в основата на работата ѝ от години, в това число в нейния филм на ужасите Tigers Are Not Afraid - мистична история за деца, попаднали под пресечен огън на картел, която се трансформира в нейна визитна картичка и кара HBO да почука на вратата ѝ.

Работата с мексиканската сценаристка е неповторимо преживяване за Джоди Фостър, която споделя за LA Times, че рядко си е сътрудничила с човек, който има толкоз необятен набор от качества - от механически до „ по-неуловими “. „ Тя е надълбоко прочувствена и показва възприятията си по метод, който в никакъв случай не съм имала с различен режисьор ", споделя още Фостър.

Преди да се занимава с мъртви тела и мистериозни знаци, Лопес се прочува в родината си с работата си в комедии. Но през 2009 година, когато се пробва да премине от мексиканската кино промишленост към Холивуд, тя открива, че веселието не е точното възприятие, което желае да съобщи на публиката.

" Осъзнах, че единственият метод е да се върна към моите доста, доста мрачни, корени ", споделя тя за LA Times.

Майката на Лопес умира ненадейно, когато тя е на 8 години. Смъртта не е насилствена, само че тя по този начин и не съумява да се сбогува с нея.

Възрастните в нейното обграждане считат, че за едно малко момиче ще бъде прекомерно травматично да види майка си в ковчег. Липсата на протекция я преследва през целия ѝ живот и в творчеството ѝ.

" Когато си дете, имаш възприятието, че даже да знаеш рационално, че този човек е мъртъв и си е отишъл, част от теб чака да го откри зад ъгъла през целия си живот. Усещането за неочаквана загуба на човек, който е в центъра на живота ти, е доста особено за историята на True Detective, казва Лопес.

В Night Country това се демонстрира като конфликт сред Лиз Данвърс на Фостър, жилава прагматичка, която стъпква скръбта си поради загубата на сина си, и Еванджелин Наваро на Рейс, която се бори с видения.

След като умрелите учени са открити в това, което Лопес назовава " трупосъбирателен пункт ", Данвърс и Наваро са принудени да си партнират, с цел да схванат какво е станало с тези мъже и по какъв начин това е обвързвано със гибелта на локална жена от коренното население.

Като огромен обожател на The Silence of the Lambs, Лопес пише ролята на Данвърс с концепцията за Джоди Фостър и макар че актрисата е превзета от сюжета, не е сигурна дали да одобри ролята, опасявайки се, че не е напълно подобаваща за нея.

Вземайки под внимание терзанията на Фостър, режисьорката трансформира персонажа.

" Няма да кажа, че това е един от първите пъти, само че имам възприятието, че това е един от най-хубавите моменти в който съм била чута ", споделя от своя страна актрисата.

" Новата версия на Данвърс пристигна толкоз естествено, че доста от приятелите ми споделиха: О, в този момент тя се усеща като теб! Аз им отговорих: Благодаря, само че не знам дали това е добре ”, споделя Лопес пред LA Times.

Първоначално е разписала Наваро като латиноамериканка, като нея самата, само че научавайки повече за Северозападна Аляска, осъзнава, че сериалът би трябвало да се занимава с насилието над инуитски дами.

След като излиза наяве, че желае детектив, който да е комбинация от две култури, Лопес намира идеалната партньорка на Фостър – боксьорката Кали Рейс. Корените на Рейс идват от чероки, нипмук и уампаноаг.

Въпреки че гените на Лопес нямат общо с тези на Рейс, чувството да се отмъсти за ужасяваща действителност като убийството на дами, дълготраен проблем и в Мексико, я свързва с историята.

" Колкото повече разбирах това, най-малко половината от детективите ми трябваше да са от този генезис. Защото ми е писнало и ми е омръзнало полицейски следователи, които идват извън, да разгадават случаите на убити и изчезнали дами от коренното население ", споделя тя.

Веднага щом може да пътува след отпадането на коронавирус рестриктивните мерки Лопес отпътува за Аляска с дребна група продуценти. Разхождат около замръзналия океан и се срещат с жителите на Номе и Коцебуе. " Ядохме елени и тюлени, които те ловуват като част от своята просвета. Аз не хапвам месо, само че с тях го направих ", спомня си Лопес.

Тя споделя, че в никакъв случай не се впуска в планове с мисълта за политиката в тях, само че излиза наяве, че фокусирането върху конфликта сред инуитската общественост в град в Северозападна Аляска и бялото население е било неизбежно.

Мексиканската режисьорка също по този начин не е подходила към това преобразяване с желанието да обори първия сезон, само че и това се е случило. Вместо голи женски трупове, оценени от двама мъже, виждаме противоположното: две дами, които инспектират голи мъжки трупове.

Това не е било замислено като " възмездие ". Просто се е случило естествено. " Не казваш на историята какво би трябвало да направи, историята ти споделя на теб ", прибавя Лопес.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР