В разгара на най-голямата несигурност и шокиращи сривове на фондовите

...
В разгара на най-голямата несигурност и шокиращи сривове на фондовите
Коментари Харесай

Волатилността като възможност – как Robinhood привлече 3 млн. нови потребителя в разгара на кризата

В разгара на най-голямата неустановеност и шокиращи сривове на фондовите пазари едно мобилно приложение съумя да притегли 3 млн. нови потребителя единствено в Съединени американски щати. Става дума за Robinhood, платформата, която изцяло революционизира търговията с акции, като я направи налична и евтина.  И чийто съосновател е българинът Влад Тенев, който от  дете живее дружно с родителите си зад Океана.

„ Потребителите на Robinhood разпознаха спада на интернационалните пазари през март тази година като златна опция за покупка на акции. Те са интелигентни млади хора, които гледат доста дълготрайно на своите вложения и могат да си разрешат риск. Много дребна част от тях търгуват всекидневно, вместо това те разчитат на дълги позиции “, съобщи в изявление за CNBC Влад Тенев. Ключовото при модела на търговия на Robinhood е, че покупко-продажбите се правят без комисионна за потребителите, а облагите идват от контракти с маркетмейкъри. Данните сочат, че единствено през второто тримесечие на 2020 година приложението е генерирало над 180 млн. $. Това е двойно повече спрямо първото тримесечие на 2020 година

Причината може да се търси в това, че приложението притегли 3 млн. нови клиента до общо 10 млн. клиента в границите на първите 4 месеца на 2020 година Става въпрос за интервала, в който пандемията от ковид докара до срив от над 30% на водещите показатели на американската борса. Вместо да се оттеглен от борсата обаче клиентите на Robinhood избраха тъкмо този миг, с цел да станат по-активни от преди.

„ Нашият модел на търговия без комисионни притегли към вложението в акции нов вид клиенти, цяло ново потомство, което в никакъв случай преди този момент не беше се занимавало с тази активност. Тези хора в този момент имат достъп до нещо, което преди беше единствено за богатите “, счита Тенев.

Компанията стартира своята активност през 2013 година, само че доби особена известност тази пролет. Значимостта на мобилното приложение не беше подмината от всички останали брокери на пазара, като последователно те бяха принудени също доста да понижат или изцяло да отстранен комисионните си при търговия с акции.   

„ Живеем в пресечната точка на капитализма, демокрацията и нововъведението “, прибавя Тенев.

Robinhood към този момент не бърза да излезе на борсата, като през август нейната оценка възлизаше на 11,2 милиарда $. Само в границите на тази година посредством три рунда за привличане на вложения Robinhood съумя да усили оценката си с 3 милиарда $. „ В момента сме доста уверени в нашата финансова позиция, тъй че нямаме нужда от в началото предложение на акции (IPO) на борсата “, разяснява Тенев.

Към момента приложението може да се употребява само от американски жители и няма известия за скорошно нахлуване в Европа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР